maandag 27 mei 2019

Gewijzigde Wet op Politieke Partijen en Kiesregeling zijn door regering officieel afgekondigd

Wetten hebben met afkondiging sinds vrijdag 23 mei rechtskracht


De gewijzigde Wet op Politieke Partijen en de Kiesregeling zijn vrijdag door de regering afgekondigd. Dit houdt in dat pre-electorale combinatie voor de komende verkiezing niet meer mogelijk is. Ook de leeftijd van leden van het Onafhankelijk Kiesbureau en Centraal Hoofdstembureau is opgetrokken van 65 naar 70 jaar, zo meldt vandaag, maandag 27 mei 2019, Starnieuws. 

Deze twee wetten zijn op 28 maart door de Assemblee goedgekeurd met 29 algemene stemmen. De oppositie was bij de stemming de zaal uitgelopen. Achteraf werd er trammelant over gemaakt dat de Kiesregeling met 2/3 meerderheid moest worden aangenomen. De leiding van De Nationale Assemblee zei echter, dat er niks aan de hand was. Voor de wijziging van de leeftijdsgrens zou geen gekwalificeerde meerderheid nodig zijn. Dat was ook de mening van de regering.

Door de publicatie van de twee goedgekeurde wetten in het Staatsblad heeft de regering elke twijfel weggenomen. De wetten hebben door de afkondiging sinds vrijdag 23 mei rechtskracht gekregen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten