maandag 27 mei 2019

Actievoerend personeel directoraat Cultuur krijgt deels zijn zin - Twee onderdirecteuren worden weggehaald

'Helaas blijft de heer Hooghart eisen dat ook de directeur en recentelijk ook de minister vertrekken'


Het actievoerend personeel bij het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur krijgt deels zijn zin. Twee onderdirecteuren worden daar weggehaald, onder wie Harriette Bholasingh-Helstone. Zij is per 22 mei ter beschikking gesteld van het Kabinet van de President. Dit is haar donderdag per brief meegedeeld door minister Lilian Ferrier. Bholasingh-Helstone dient zich op het kabinet aan te melden bij Clairy Linger. Of de onderdirectrice zich bij dit besluit neerlegt is nog onduidelijk. Dit bericht de Ware Tijd maandagmiddag 27 mei 2019.

Bondsvoorzitter Ronald Hooghart is nog niet tevreden. Ook directrice Elviera Sandie moet van hem weg. 'Aan ons is nimmer formeel medegedeeld dat iemand weg is. Het standpunt is dat deze leiding weg moet', zegt de vakbondsleider. Hij voegt eraan toe, dat minister Ferrier hem heeft voorgehouden, dat het de keuze is tussen de medewerkers of Bholasingh-Helstone en Sandie.

'Intussen verspreidt ze alleen maar leugens, wat een zeer slecht voorbeeld is voor in het bijzonder de jeugd. De cijfers die zij meegeeft zijn ook geflatteerde cijfers. Er is een vacuüm in haar gegevens, omdat ze naar niemand luistert. Blijkbaar is iedereen daaronder te min voor haar', aldus Hooghart.

'Ook de andere onderdirecteur is overgeplaatst. De directeur niet', zegt minister Ferrier desgevraagd. 'Helaas blijft de heer Hooghart eisen dat ook de directeur en recentelijk ook de minister vertrekken', voegt ze eraan toe. De bewindsvrouwe stelt dat het gaat om 51 van de 305 medewerkers die presentie tekenen bij de bond en geen werkzaamheden uitvoeren voor het departement Cultuur. Hun werk is grotendeels overgenomen door anderen. 'Hierdoor maakt het groepje van Hooghart zich compleet overbodig. De mensen voeren al vijf maanden geen werkzaamheden uit, tekenen geen presentie, maar innen gewoon hun salaris.'

Ferrier heeft intussen een brief naar de bondsvoorzitter gestuurd en wacht zijn reactie af.

Al ruim een half jaar is er bonje tussen een deel van het personeel bij Cultuur enerzijds en directrice Elviera Sandie en de onderdirectrice anderzijds. De ontevreden medewerkers eisten, ondersteund door de vakbond, het vertrek van de directieleden. Om kracht bij hun eis te zetten, werd het werk neergelegd en zijn verschillende keren protestacties gehouden. Deze kwestie werd voorgelegd aan Ferrier. Maar, tot groot ongenoegen van de medewerkers en Hooghart, werd de eis om Sandie en Bholasingh-Helstone te verwijderen niet ingewilligd. Dit heeft er zelfs toe geleid dat Hooghart als parlementariër vrijdag in De Nationale Assemblee heeft opgeroepen, dat Ferrier ontslag neemt of wordt ontslagen.

Over de situatie bij Cultuur zegt Hooghart: 'Het is meer een gedragspatroon dat in het kader staat van de verwording van mensen. Dit als gevolg van de a-culturalisatie bij het ontheemden van het menselijke ras, ten behoeve van verrijking in vooral de afgelopen vijf eeuwen. Bepaalde personen veranderen van karakter en worden machtsdronken wanneer ze een leiderschapspositie krijgen, meent hij. Er ontstaat vrees en natuurlijk ook agitatie bij de basisgroepen waaraan leiding moet worden gegeven. De gedachte bij de invulling van een toppositie staat direct in relatie tot 'mi o meki nyang'. Dat is de reden waarom deze geïnfecteerden zichzelf macht toemeten door de lagere beroepsgroepen vrees in te boezemen.'

Hooghart hekelt dat, terwijl via dialoog werd gezocht naar een oplossing van de situatie bij Cultuur, de leiding over is gegaan tot bedreigingen en vormen van tuchtiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten