maandag 27 mei 2019

Centrale Bank van Suriname wijzigt beleid inzake kasreserves lokale banken

'CBvS wil deel van vreemde valuta kasreserve van banken bij haar aanhouden'

Gajadien (VHP) →: 'Ons financiële stelsel zal in elkaar donderen, er wordt risico genomen met geld van de burgers, Suriname moet wakker worden'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aan de directies van de lokale banken meegedeeld, dat er wijziging komt in het beleid voor het houden van kasreserves. De CBvS wil een deel van de vreemde valuta kasreserve van de banken bij haar aanhouden. Dit is volgens governor Robert van Trikt nodig voor een betere solvabiliteitspositie. Dit bericht Starnieuws vandaag, maandag 27 mei 2019.

De Surinaamse Bankiersvereniging zal namens de algemene banken zitting hebben in het Strategic Investment Committee. Deze commissie wordt belast met het investeringsbeleid en monitoring van de bij CBvS aangehouden kasreservemiddelen. De verplichte kasreserves in euro's zullen ten volle bij de CBvS worden aangehouden op een speciale rekening.

Van de verplichte kasreserves in Amerikaanse dollars zal ten minste de helft bij de Centrale Bank worden aangehouden op de US$-kasreserverekening. Het resterende deel van de US$-verplichte kasreserves zal de algemene banken volgens de richtlijnen van het Algemeen Voorschrift van 4 februari 2003 aanhouden.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zei zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC, dat dit geen gezonde zaak is. Het gaat om de vreemde valuta van burgers van Suriname. Als de reserves vanuit het buitenland overgeheveld moeten worden naar de CBvS gaan de monetaire reserves kunstmatig omhoog. Hij vindt dit een verregaand besluit, wat volgens hem een financiële tijdbom is.

'Ons financiële stelsel zal in elkaar donderen. Er wordt risico genomen met geld van de burgers. Suriname moet wakker worden', vindt Gajadien die bijzonder bezorgd is over de gang van zaken. Hij merkte op dat jarenlang gepoogd wordt om de kasreserves van de handelsbanken te krijgen bij de CBvS. Er is altijd tegenstand geweest, maar nu schijnt het te worden doorgedrukt. Gajadien heeft geen geloof in de Surinaamse Bankiersvereniging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten