maandag 27 mei 2019

Gevaarlijk radioactief materiaal gestolen in Uruguay

(Bron foto: Twitter)
100 Milliliter radioactief jodium (jodium 131) in een vat met 3 kilo lood gestolen

De politie heeft geen nadere informatie verstrekt over waar het materiaal is gestolen


Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Uruguay heeft zaterdag 25 mei 2019 een landelijke waarschuwing afgegeven vanwege de diefstal van een vat met radioactief materiaal. Volgens het communiqué werd 100 milliliter radioactief jodium (jodium 131) in een vat met 3 kilo lood (lood wordt gebruikt als afschermingsmateriaal om de verspreiding van radioactiviteit te voorkomen) gestolen. 


De politie waarschuwde de bevolking, dat elk mogelijk contact met het materiaal schade aan hun gezondheid kon veroorzaken, zowel op het niveau van de luchtwegen als door verwondingen aan epitheliale en slijmachtige weefsels.

Jodium 131, toegepast in adequate doses onder professionele supervisie, wordt gebruikt voor medische onderzoeken en behandelingen, met name van de schildklier.


Hoewel de waarschuwing zaterdag werd uitgegeven, kon niet worden aangegeven wanneer en waar de werkelijke diefstal had plaatsgevonden. De politie heeft geen nadere informatie verstrekt over waar het materiaal is gestolen. De bevolking wordt gevraagd om contact op te nemen met de 9-1-1-hulpdienst in geval van het vinden van het product.

Het materiaal zou volgens lokale media zijn gestolen uit een vrachtwagen met in totaal vijf vaten als lading, die reed van de internationale Carrasco-luchthaven van Montevideo naar de plaatselijke Asociación Española.

(Suriname Mirror/MercoPress/Twitter/El Observador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten