maandag 11 maart 2019

Suriname en China binden samen de strijd aan tegen de jacht op en handel in de jaguar

Bewustwordingscampagnes moeten leiden tot betere bescherming van de Panthera oncaSuriname en China hebben de handen ineen geslagen om het doden van en de handel in jaguars (Panthera onca) te bestrijden. Met bewustwordingscampagnes in beide landen worden oproepen gedaan voor bescherming van de 'koning van het Surinaams bos'. Tegelijkertijd wordt ook gewezen op de zware consequenties bij overtreding van de Jachtwet, met name bij het vangen, doden en verhandelen van de jaguar. Deportatie, gevangenisstraf en hoge boetes horen bij de overtreding. 

Suriname zou de op twee na hoogste populatiedichtheid van jaguars in Zuid-Amerika hebben, maar cijfers zijn niet bekend. De populatie van deze katachtigen daalt alarmerend op dit continent. De jaguar wordt op grote schaal gestroopt en illegaal verkocht. 'En dat is niet alleen de schuld van de Chinezen', beweert Conservation International Suriname (CI-S) maandag 11 maart 2019 in een persbericht.

Zijn haren, huid en tanden zijn populair, maar ook zijn karkas wordt verwerkt tot een soort 'tijgerpasta'. Deze pasta wordt in bagage op vluchten naar China gesmokkeld. Het 'middel' zou helpen tegen chronische gewrichtspijn, zou de seksuele prestaties verbeteren en de gezondheid en het welzijn bevorderen. Door de toenemende vraag en verlies van habitat door menselijke activiteiten behoort de jaguar tot de bedreigde diersoorten.

Er worden duizenden dollars neergeteld voor het doden of verkopen van dit dier, zij het heel of delen ervan. CI-S zegt dat de vraag moet worden verminderd om zo de oncahandel aan banden te leggen.

Dr organisatie heeft samen met de Chinese verenigingen SCUA (Suriname Chinese United Association) en OCSC het initiatief genomen om campagne te voeren voor behoud en bescherming van de jaguar. Op diverse locaties zijn sinds 6 maart billboards geplaatst. Er zullen ook posters en banners worden geplaatst.

De organisaties vragen ook de steun van de samenleving om deze campagne succesvol te laten verlopen. 'We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid', zegt CIS. De campagne wordt gefinancierd door Global Wildlife Conservation en World Wildlife Fund Guianas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten