maandag 11 maart 2019

Regering koopt evenementenlocatie Zenaida voor artiesten

(Bron foto: Zenaida)
Locatie moet onder beheer worden gebracht van een nog op te richten stichting voor artiesten


De aankoop van evenementenlocatie Zenaida voor artiesten door de regering heeft volgens president Desi Bouterse een veelomvattend doel. Hij zegt maandag 11 maart 2019 in de Ware Tijd, dat het de bedoeling is om de locatie onder beheer te brengen van een nog op te richten stichting voor artiesten. Op de lange termijn zullen er juristen aangetrokken worden ter bescherming van het intellectueel eigendom van deze groep. 

Dit is nog altijd een heikel punt. 'Zodat yu no drai den man plaat zomaar, zonder dat die jongens eraan verdienen. Zaken moeten geregeld zijn', aldus Bouterse. De koop van Zenaida kan volgens hem 'anytime' gesloten worden. Hij zegt dat dit een regeringsinitiatief is. Het gaat om een sociaal project en daarom moet het via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting tot stand gebracht worden. Ook het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer komt in beeld.

Na aankoop zal het pand overgedragen worden aan een nog op te richten stichting voor artiesten. De onderhandelingen over de aankoopprijs zijn nog gaande.

Bouterse had recent een ontmoeting met artiesten bij de evenementenlocatie waar hij het plan om het te kopen kenbaar heeft gemaakt. Tijdens de ontmoeting hebben enkele artiesten, onder wie Kater Karma en Booster, de plek vroegtijdig verlaten, omdat ze niet helemaal tevreden waren met de opbouw van de bijeenkomst en enkele zaken die de president daar naar voren heeft gebracht. Hij reageert hier vrij nuchter op. 'Niet alle mensen kun je tevreden stellen. Een ieder heeft zijn eigen mening. Het was een vrij volle bak. Als drie mensen willen weglopen of ze het niet begrijpen, tegen de tijd dat de zaak zal lopen zullen ze er wel weer bijkomen.' De twee artiesten hebben in een gesprek met radiopresentatoren Raynel Dalen en Raúl Kandhai gezegd, dat naar schatting slechts dertig artiesten vertegenwoordigd waren op de bijeenkomst. Volgens hen is dat ongeveer 10 procent van alle Surinaamse artiesten.

Bouterse ontkent dat het initiatief om een bijeenkomst met de artiesten te beleggen een gevolg is van de Facebook-post van hun collega Enver Panka enkele weken geleden, waarin hij zijn ontevredenheid over het regeerbeleid heeft geuit.

Het staatshoofd zegt dat het idee om een speciale locatie te kopen voor artiesten van vier tot vijf jaar terug dateert, nadat enkele artiesten dit zelf hadden geopperd. 'De vraag ernaar was aanwezig, maar de zaken gingen economisch niet zo best. Het zou niet verantwoord zijn om tegen die tijd dat geld uit te geven. Nu de economie weer aantrekt is het geen probleem.'

Wanneer de koop eenmaal rond is kunnen artiesten er terecht om onder meer hun eigen cd's te maken, voor studio-opnames en om te oefenen. Daarnaast leent de locatie zich ook voor andere activiteiten om fondsen te creëren ten behoeve van de ontwikkeling van de lokale muziekindustrie, aldus de president.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten