maandag 11 maart 2019

'Schaarste aan Amerikaanse dollars is er niet op bankrekeningen, het probleem is dat er cash geld nodig is'

Minister Hoefdraad: 'CBvS en banken zijn bezig na te gaan hoe cashgeld binnen kan komen'


Minister Gillmore Hoefdraad van FinanciĆ«n zegt vandaag, maandag 11 maart 2019, op Starnieuws in reactie op het tekort aan contante Amerikaanse dollars, dat de banken die wel voldoende hebben, maar dat de beschikking over bankbiljetten het probleem is. 

'Ofschoon wij willen gaan naar het giraal verkeer, zijn wij en blijven wij een cash-economie', aldus Hoefdraad. Er zijn momenten waarop er contante dollars nodig zijn. 'De banken hebben aan deposito's en wat bij de Centrale Bank ligt iets van 1,5 miljard Amerikaanse dollar. Schaarste aan dollars is er niet op de bankrekeningen. Het probleem is dat er cash geld nodig is', legt de bewindsman uit.

De goudsector heeft heel veel cash geld nodig. 'Wat er vroeger werd gedaan, is dat op gezette tijden dollars werden ingevlogen om daarmee de cashmarkt te voorzien', zegt Hoefdraad.

De schaarste is gepaard gegaan met speculaties waardoor men denkt dat het een groot probleem is. Dit heeft de vlucht naar cash dollars groter gemaakt, concludeert de bewindsman.

De Centrale Bank van Suriname en de banken zijn bezig na te gaan hoe cashgeld binnen kan komen om aan de behoefte te voorzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten