maandag 11 maart 2019

Brazilië stelt inheemse Amazone regenwoudreservaten open voor mijnbouw

'De rijkdommen van de Amazone moeten op een rationele en duurzame manier worden onderzocht'


De nieuwe conservatieve regering van Brazilië heeft onlangs aangekondigd, dat zij hun land zullen openstellen voor verdere mijnbouwuitbreidingen in gebieden die eerder als inheemse reservaten waren gepland, volgens Mining.com

Tijdens een evenement in Washington DC sprak de Braziliaanse minister van Energie donderdag 7 maart 2019 over het balanceren van de ecologische waarde van het gebied naast het ontwikkelen van de latente bronnen in het gebied die nog niet zijn gebruikt. Hoewel de mijnbouwsector optimistisch reageerde op de aankondiging, wordt hun hoop getemperd door het feit dat het onder de Braziliaanse wet moeilijk is om de uitbreiding van mijnbouwactiviteiten tot inheemse reservation te laten plaatsvinden.

De adjunct-procureur-generaal van Brazilië, Carlos Bigonha, bevestigde dat mijnbouw in deze gebieden momenteel verboden is, tenzij de wet verandert. Hoe dan ook, de bereidheid van de overheid om het onderwerp aan te snijden, wordt door mijnbouwanalisten als positief ervaren.

'Het is de enige industrie die volledig is geprivatiseerd, met uitzondering van de door de overheid gecontroleerde exploitatie van uranium en degene die het meest te lijden heeft van vertragingen bij het verlenen van vergunningen, omdat het momenteel meer dan 20 jaar duurt om een ​​vergunning te verkrijgen. De Amazone is erg belangrijk voor het land. Niet alleen wat betreft het respect voor het behoud van het milieu voor de waarde die het vertegenwoordigt voor de planeet, maar ook in termen van zijn rijkdommen', zei minister van Energie Bento Albuquerque.

'De rijkdommen van de Amazone moeten op een rationele en duurzame manier worden onderzocht die het milieu niet schaadt. Die inspanning zal ook de regulering van het gebruik van inheemse en andere gebieden omvatten.'

De minister voegde hieraan toe dat het land voornemens is zijn mijnbouwverordeningen te herzien om ervoor te zorgen dat toekomstige rampen zoals de dambreuk van Vale SA niet meer gebeuren. Het incident, waarbij honderden mensen het leven lieten, leidde tot de arrestatie van een aantal leidinggevenden van het bedrijf en dat dat de algehele mijnbouwproductie drastisch werd verminderd. Uit rapporten blijkt dat het bedrijf veel structurele problemen rond de dam onder het spreekwoordelijke vloerkleed heeft aangepakt, wat heeft geleid tot oproepen om bestaande Braziliaanse mijnnormen te hervormen. 'Die wetgevende inspanning zal ook de regulering omvatten van het gebruik van inheemse en andere gebieden volgens wat de Braziliaanse federale Grondwet bepaalt', voegde Albuquerque eraan toe. 'Ik wil geen vooroordeel geven, maar ik twijfel er absoluut niet aan dat als het wettelijke kader was nageleefd ... dat ongeluk niet had plaatsgevonden.'

Momenteel moet de overheid omgaan met meer dan 400 geschillen met mijnbouwbedrijven en verschillende inheemse volkeren.

(Bron: livre.jor.br)

Een journalistiek project om de conflictgebieden in Brazilië in kaart te brengen, heeft uitgewezen dat 245 van de 428 zones in reservaten voorkomen. Naast de terugval van inheemse activisten, zowel nationaal als internationaal, uiten milieudeskundigen hun bezorgdheid, waarbij het regenwoud een internationaal erkend ecosysteem is dat moet worden beschermd.

De huidige regelgevende situatie in Brazilië is bijzonder bureaucratisch met betrekking tot energie- en mijnbouwprojecten. Volgens de nieuwe Bolsonaro-regering kan een kleine waterkrachtcentrale tot tien jaar nodig hebben om de juiste vergunningen te krijgen, waarbij een groot deel van deze vertraging veroorzaakt wordt door milieuagentschappen die het goedkeuringsproces voor legitieme projecten vertragen. De nieuwe regering heeft beloofd deze periode te beperken tot maximaal drie maanden voor kleinschalige projecten.

(Suriname Mirror/Warrior Trading News) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten