donderdag 28 februari 2019

Suriname pronkt bij opening 17e ACP/EU-vergadering weer met haar paradepaardje, het regenwoud....en bedelt om dollars van rijke landen

Misiekaba (NDP): 'Rijke landen dienen over de brug te komen met geld om bosrijke landen in staat te stellen hun bossen te behouden'


Bij aanvang van de 17de ACP/EU-vergadering van parlementariërs donderdag 28 februari 2019 heeft NDP-Assembleelid André Misiekaba gewezen op het belang van behoud van het regenwoud. Rijke, geïndustrialiseerde landen hebben daarbij een grote verantwoordelijkheid. Misiekaba legde uit - aldus de Ware Tijd - dat de overgebleven tropische bossen in de wereld cruciaal zijn voor het voortbestaan van de mens. 

De regering heeft zich bij de eerder deze maand gehouden conferentie omtrent klimaatfinanciering gecommiteerd het Surinaamse bos in stand te houden. Het land is voor 94 procent bedekt met bos en dat zal volgens het kabinet-Bouterse zo blijven. Met zo'n grote bosbedekking speelt Suriname een belangrijke rol bij het beperken van de gevolgen van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld, aldus Misiekaba.

Hij benadrukte daarbij dat duurzaam bosbeheer en herbebossing tot de beleidsmaatregelen van de regering behoren. Rijke landen dienen echter over de brug te komen met geld om de bosrijke landen in staat te stellen hun bossen te behouden en duurzame ontwikkeling voor hun bevolking tot stand te brengen. 'The time to act is now', aldus Misiekaba.

Hij merkte op, dat vooral kwetsbare groepen als inheemse volkeren, plaatselijke gemeenschappen alsmede vrouwen en kinderen op het platteland tot de hoge risicogroepen behoren bij het verdwijnen van bossen. De landen die het meest voor de klimaatvervuiling zorgen dienen eindelijk de buidel open te trekken, vindt de politicus.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vindt het zorgwekkend dat grote landen die voor rust, vrede en veiligheid in de wereld moeten helpen zorgen, zich uit verdragen die daarvoor zijn gesloten, terugtrekken.

Ze wees erop, dat het belangrijk is dat landen in Afrika, Caribisch gebied en de Pacific, die met dezelfde problemen kampen, samenwerken om deze op te lossen. Ze rekent daarbij erop, dat rijke landen helpen bij het realiseren van economische ontwikkeling en welvaart in die landen ook rekent ze erop dat de grote landen hun verantwoordelijkheid niet uit de weg zullen gaan bij behoud van vrede in de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten