donderdag 28 februari 2019

Bestuur Surinaamse Politiebond verbiedt leden verkeer te controleren op Rij- en Voertuigenbelasting

'Zijdens het OM zijn geen instructies c.q. richtlijnen gegeven met betrekking tot de handhaving'


Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) verbiedt leden verkeer te controleren op Rij- en Voertuigenbelasting. Het bestuur heeft donderdag 28 februari 2019 onderstaande verklaring uitgegeven, getekend door voorzitter Raoul Hellings en woordvoerder Revelino Eijk. 

'Het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) heeft naar aanleiding van de diverse ontwikkelingen betreffende de Wet Rij- en Voertuigenbelasting 2018 een bestuursvergadering belegd. Daarbij zijn er diverse aspecten van deze wet besproken, en voornamelijk het aspect van de handhaving. 

De SPB heeft daarbij in overweging genomen dat de inhoud en de strekking van de wet van 14 september 2018, onder de noemer heffing van rij- en voertuigen belasting, in zijn geheel onoverzichtelijk en onduidelijk is, en bovendien de uitvoering c.q. de handhaving voor problemen zal zorgen. 

Het grootste heikelpunt is dat zijdens het Openbaar Ministerie (de Procureur-Generaal) geen instructies c.q. richtlijnen zijn gegeven met betrekking tot de handhaving. Voorts is het bestuur van mening dat de Inspecteur-Generaal onbevoegd is om instructies c.q richtlijnen met betrekking tot de opsporing te geven aan de politie, vermits deze functionaris geen vervolgingsambtenaar is en ook geen deel uitmaakt van het bevoegd gezag conform het Politiehandvest. 

Op basis hiervan heeft bestuur besloten zijn leden te verbieden op te treden totdat er instructies c.q richtlijnen zijdens het Openbaar Ministerie zijn ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om de leden te beschermen tegen de gevolgen, die voortvloeien uit onrechtmatig politieoptreden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten