donderdag 28 februari 2019

Celstraffen tot 4 jaar geëist door OM Rotterdam tegen 11 leden ‘multinational’ in cocaïnehandel

Bende smokkelde vanuit Zuid-Amerika vooral cocaïne naar Europa, via de havens van Antwerpen en Rotterdam

Elf mannen, 34 tot 61 jaar, afkomstig uit Colombia, Amsterdam, Rotterdam, Landsmeer en Horst


Deze groep mensen heeft zich gedurende langere tijd schuldig gemaakt aan de grootschalige import van verdovende middelen. Het is een 'multinational in verdovende middelen' die vanuit verschillende landen in Zuid-Amerika vooral cocaïne vervoerde naar Europa, via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De gevaren van cocaïnehandel zijn bekend. En in deze zaak zijn die ook gebleken: de hoofdverdachte is in 2015 in zijn auto in Amsterdam doodgeschoten. 

Dat zeiden vandaag, donderdag 28 februari 2019, de Officieren van het Landelijk Parket tijdens het requisitoir in een omvangrijk en langdurig onderzoek naar de invoer van diverse partijen cocaïne. Voor de rechtbank in Rotterdam eisten zij straffen tot 4 jaar tegen elf mannen in leeftijd variërend van 34 tot 61 jaar en afkomstig uit Colombia, Amsterdam, Rotterdam, Landsmeer en Horst. Dit bericht het Landelijk Parket

De partijen werden in 2011 al ingevoerd en omdat het onderzoek, zeker na de liquidatie van de hoofdverdachte, lang duurde, vroegen de officieren een lagere straf dan te doen gebruikelijk voor invoer.

De mannen worden verder verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en het voorhanden hebben van vuurwapens.

Ook deze mannen hebben uit winstbejag gehandeld, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Bij enkelen zijn grote geldbedragen in beslag genomen, maar ook luxe goederen als horloges, sieraden en auto’s. Van de hoofdverdachte was bekend dat die in Spanje in een riante villa woonde, maar officieel ingeschreven stond in een flatje in Amsterdam-West. Hij, en andere leden van de groep, reisden veelvuldig heen en weer tussen Zuid-Europa, Zuid-Amerika en de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Om de drugs uit de containers te halen zouden de mannen gebruik hebben gemaakt van zowel corrupte overheidsmedewerkers, als medewerkers van overslagbedrijven. Zo is van een Rotterdams bedrijf het dienstrooster van een groep medewerkers gevonden. Ook zijn bij zoekingen Douaneformulieren over bepaalde containers ontdekt.

Niet alle partijen cocaïne zijn gevonden: vermoedelijk zijn er meer geweest dan de onderschepte vier met een totaal van 257 kilo in 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten