donderdag 28 februari 2019

Stakend personeel door SBB gekort op salaris voor niet gewerkte dagen

'We zijn hierdoor niet gedemotiveerd geraakt en blijven strijden voor onze doelen'


De directie van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft het principe ‘no work, no pay’ toegepast op arbeiders die sinds vorige week dinsdag actie voeren. Volgens ondervoorzitter van de bond bij de SBB, Dino Souprayen, hebben de stakers over de maand februari minder loon ontvangen. 

De directie van SBB heeft dus de daad bij het woord gevoegd. Ze had de actievoerders die strijden voor een beter loon namelijk voorgehouden dat er sancties zouden volgen.

'We hebben gemerkt dat het saldo op onze bankrekening minder is, maar we laten ons niet uit het veld slaan. We zijn hierdoor niet gedemotiveerd geraakt en blijven strijden voor onze doelen', zegt de ondervoorzitter vandaag, donderdag 28 februari 2019, in de Ware Tijd. Hoeveel geld van het salaris is afgetrokken, weet Souprayen niet precies.

Iflow Hasselnook, onderdirecteur van het directoraat Bosbeheer, bevestigt dat het principe 'no work, no pay' is toegepast. 'Het loon is ingehouden, omdat hier tegenover geen werk is geleverd. Overigens is er geen conflict tussen de bond en directie, aangezien we on speaking terms waren. De werknemersorganisatie heeft besloten om dat pad te verlaten', zegt hij. Volgens hem had de directie de actievoerende werknemers schriftelijk in kennis gesteld over de consequenties van hun staking.

De actievoerders willen dat hun lonen moeten worden uitbetaald op basis van de dagkoers voor de Amerikaanse dollar. Het salaris wordt nu betaald gebaseerd op een koers van Srd 3,35 voor een Amerikaanse dollar. Ook eisen de actievoerenden een loonsverhoging.

De leiding van SBB had eerder gezegd, dat ze verbaasd is dat de bond actie voert, aangezien de directie nog niet met haar heeft onderhandeld over financiële zaken. Partijen zijn volgens de directie het niet financiële deel aan het afronden. Vandaar dat de staking wordt getypeerd als een wilde actie.

De actievoerders worden buiten de poort van het SBB-hoofdkantoor gehouden. Naar zeggen van Souprayen hadden partijen vrijdag een informeel gesprek over de kwestie, maar tot afspraken zijn ze niet gekomen. 'Het was een aftastend gesprek in een niet gespannen sfeer.' Toch stond het personeel volgens de ondervoorzitter dinsdag voor een gesloten poort.

De bond heeft dinsdag gesproken met minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. De bond heeft haar verhaal gedaan bij de minister. Er is toen gesproken over de gevolgen van de staking. Er worden dagelijks verliezen geleden. 'Ze had de intentie om ons te vragen om de actie te beëindigen, maar we hebben haar erop gewezen dat we een gesprek hebben met de Bemiddelingsraad', zegt Souprayen. Dat gesprek heeft dinsdagavond plaatsgevonden. De directie van SBB was afwezig. Partijen moesten gisteravond weer bij de Bemiddelingsraad verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten