donderdag 28 februari 2019

Damesvoetbal in Colombia geplaagd door chantage tot intimidatie en aanranding minderjarige meisjes

(Bron foto: Facebook/Sigifredo Alonso)
Twee speelsters dienen aanklacht in tegen Didier Luna, technisch directeur nationale team, en Sigifredo Alonso, de trainer


Damesvoetbal in Colombia wordt geplaagd door misbruik van macht, van pesten en chantage tot intimidatie en aanranding van minderjarige meisjes, volgens de Liga Contra el Silencio. Sommige speelsters hebben strafrechtelijke vervolging ingesteld, terwijl anderen meedoen aan de golf van stemmen die samenkomen om vastgeroeste corruptie en misbruik in het systeem te veroordelen, aldus de afdeling Onderzoeksjournalistiek van de Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP). 

De procureur-generaal van Colombia heeft naar verluidt bevestigd, dat twee speelsters een aanklacht indienen tegen Didier Luna, de technisch directeur van het nationale team, en Sigifredo Alonso, de trainer. Een van de speelsters was minderjarig toen ze door Alonso werd lastiggevallen - op dat moment spelend in de competitie onder 17.

Onder 17-selectie Colombia WK Uruguay (Bron foto: fcf.com.co)
Hoewel Alonso werd ontslagen toen de vader van de speelster de klacht indiende, mocht Luna toch blijven, ondanks zijn seksuele gedrag jegens speelsters, dat snel veranderde in pesten in het geval van 'Laura', een van de speelsters die anoniem wilde blijven. Volgens Laura werd ze lastiggevallen nadat ze de seksuele avances van Alonso verwierp: 'Hij overlaadde me met werk, hij liet me niet in vergaderingen praten, hij schreeuwde naar me.'

Naast het lijden onder seksuele intimidatie en intimidatie op de werkplek, ontving de speelster bedreigingen na het indienen van de klacht.

In deze en andere gevallen die door de Liga Contra el Silencio werden gemeld, werden beschuldigingen van misbruik ingediend of genegeerd en werd het vermeende slachtoffer uit haar positie verwijderd.

Talloze onregelmatigheden zijn gemeld door speelsters, waaronder het moeten betalen om te mogen spelen zoals naar verluidt gebeurde onder trainer Felipe Taborda. 'Het was psychologische chantage, waardoor veel meer speelsters nog niet hebben gesproken', zei Laura, die uitlegde dat ze werd aangemoedigd om zich uit te spreken na een video die werd vrijgegeven door de Colombiaanse speelsters Melissa Ortiz en Isabella Echeverri.


De twee speelsters, die beiden buiten het land wonen, hebben een video vrijgegeven waarin ze de staat van het vrouwvoetbal in Colombia aanklagen en een hele reeks video's over seksuele intimidatie in hun tak van sport hebben aangekondigd.

Ondanks een publiek schandaal rond deze onthullingen, ontoereikende beloning en corruptie, is Colombia nog steeds van plan om de World Cup Vrouwen te organiseren in 2023.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten