dinsdag 4 september 2018

'Chiquita medewerkers betaalden paramilitaire groepering in Colombia'

Chiquita opnieuw gedaagd in Colombia 


Vorige week hebben Colombiaanse openbaar aanklager 13 medewerkers van Chiquita Brands International gedaagd op verdenking van het financieren van een extreem rechtse groep die honderden moorden pleegde rond de eeuwwisseling. In een verklaring stellen de aanklagers dat ze bewijs hebben voor een betaling door een medewerker van Chiquita aan de paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia, AUC. 


Die groep was tussen 1996 en 2004 actief in het toen onrustige Uraba. Een deel van het geld zou gebruikt zijn om honderden machinegeweren aan te schaffen. Chiquita liet in 2007 weten dat ze gedwongen werden om de paramilitaire groepen en guerrilla's rond de bananenplantages te betalen voor bescherming.

'We kregen telefoontjes van de Chiquita-plantage waarin bepaalde personen werden aangewezen als ‘veiligheidsprobleem’ of gewoon ‘probleem’. Iedereen wist dat we die persoon dan moesten executeren. De doelwitten waren in de meeste gevallen leden of leiders van de vakbond, en ook mensen die land terug wilden dat Chiquita nodig had voor een plantage. Mensen van Chiquita noemden hen dan verdachte guerrillastrijders of criminelen.'


Zo luidt de bekentenis van Jose Gregorio Mangones Lugo, leider van de beruchte paramilitaire groep die jarenlang in Noord-Colombia opereerde, tegenover een Amerikaanse rechter. Het tekent de manier waarop bananentelers als Chiquita en Dole in Colombia hun winsten veilig stelden over de lijken van duizenden burgers.

Bijna tien jaar na deze verklaring klaagt het Colombiaanse Openbaar Ministerie de directeuren van Chiquita aan voor het financieren van de moord op ongeveer 4.000 boeren en vakbondsleden tussen 1997 en 2004. Daarvoor zou 1,7 miljoen dollar zijn betaald.

Chiquita is niet het enige bedrijf dat doodseskaders betaalde om burgers te vermoorden. Honderden bedrijven, van grootgrondbezitters tot multinationals, zijn bij bloedbaden betrokken geweest. De door hen betaalde paramilitairen waren verantwoordelijk voor het grootste deel van de 200.000 doden en 5 miljoen ontheemden die het gewapend conflict Colombia heeft opgeleverd.

Het bedrijf betaalde een schikking van 25 miljoen dollar. Volgens ctvnews.ca heeft het bedrijf nog niet op de aanklacht gereageerd.

De 13 medewerkers van Chiquita Brands International die zijn gedaagd:

Reinaldo Elías Escobar De La Hoz (Colombia), Luis Germán Cuartas Carrasco (Colombia), Víctor Julio Buitrago Sandoval (Colombia), Álvaro Acevedo González (Colombia), Víctor Manuel Henríquez Velásquez (Colombia), Javier Ochoa Velásquez (Colombia), Juan Diego Trujillo Botero(Colombia), Jorge Alberto Cadavid Marín (Colombia), Dorn Robert Wenninger (VS), John Paul Olivo (VS), Charles Dennis Keizer (VS), José, Luis Valverde Ramírez (Costa Rica), en Fuad Alberto Giacoman Hasbún (Honduras).



(Suriname Mirror/NPORadio 1/CTV News/AGF/Finance Colombia/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten