dinsdag 4 september 2018

Minister Blok heeft na gewraakte 'failed state-uitspraak 37 keer contact gehad met Suriname

Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft documenten vrij na een WOB-verzoek

 
Minister Stef Blok moest flink aan de bak om het brandje rondom zijn omstreden uitspraken over de multiculturele samenleving te blussen. Zo heeft hij al 37 keer contact gehad met Suriname, aldus RTL-Z vandaag, dinsdag 4 september 2018. 

Blok noemde het land 'een failed' state. Dat gebeurde op een besloten bijeenkomst op 10 juli. Hij suggereerde dat er geen landen zijn met een multiculturele samenleving waar bevolkingsgroepen probleemloos met elkaar samen leven. Blok bood daarvoor zijn verontschuldigingen aan.


Uit documenten die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijgegeven na een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur), blijkt dat Blok 37 keer contact had met Suriname na zijn uitspraak:



Hij stuurde ook een excuusbrief aan het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken en hij had een ontmoeting op Schiphol met zijn ambtsgenoot.

Maar, Suriname is niet het enige land waarmee Blok iets goed te maken had. De minister had ook twaalf keer contact met de Antillen en zeven keer met Tsjechië, omdat hij iets lelijks had gezegd. En hij beledigde ook andere landen.

Over Polen zei Blok: 'Loop eens over straat in Warschau of in Praag. Daar lopen helemaal geen gekleurde mensen. Die mensen zijn binnen een week weg. Ze worden waarschijnlijk letterlijk in elkaar geslagen. Die hebben daar geen leven.' En over Australië en de VS zei hij 'daar is de oorspronkelijke bevolking uitgeroeid'.

De uitspraken van Blok deden veel stof opwaaien. De PvdA wilde zelfs dat de Tweede Kamer van reces zou terugkeren om de uitlatingen van Blok te bespreken. De minister bood meerdere keren zijn excuses aan. Maar daarmee is de kous niet af. Blok wacht deze week een zwaar debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten