dinsdag 4 september 2018

ING deed oogje dicht voor miljoenenstroom witwasgelden naar Curaçao en Suriname

Verbijsterende voorbeelden van witwassen via ING-rekeningen in rapport OM

Eenmanszaak op papier handelaar in bouwmaterialen met vestigingsadres in Suriname, maar was feitelijk een geldwisselkantoor in Suriname


In het Openbaar Ministerie (OM)-rapport over ING staan verbijsterende voorbeelden van witwassen via ING-rekeningen, zoals €150 miljoen die verdween via Curaçao en €55 miljoen aan steekpenningen voor een Oezbeekse presidentsdochter. 

Het Openbaar Ministerie startte in 2016 zijn onderzoek naar ING, onder de naam ‘Houston’. Aanleiding was dat politie en FIOD merkten, dat meerdere verdachten van witwassen of corruptie een rekening bij de bank hadden. Daarbij ontstond het vermoeden dat ING de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme overtrad. Deze wet eist controle van de klanten en melding van ongebruikelijke transacties.

ING blijkt vanwege gebrek aan personeel het aantal interne witwasmeldingen bewust te hebben afgetopt, zo blijkt uit het ’Onderzoek Houston’ dat het OM vandaag, dinsdag 4 september 2018,  publiceerde.


In dit feitenrelaas wordt een aantal concrete voorbeelden genoemd. Zoals een bedrijf op Curaçao dat via een bankrekening van ING Nederland vele miljoenen euro’s heeft witgewassen voor derden. Deze bankrekening werd van 2010 tot en met 2014 gevoed met circa €150 miljoen aan creditcard-bijschrijvingen, melden de onderzoekers. De FIOD constateerde, dat ING de Curaçaose klant niet voldoende kende en controleerde. Zo was voor ING onduidelijk welke activiteiten het bedrijf ontplooide. Pas in 2015 werd de relatie beëindigd.

Een andere zaak betrof het Russische telecombedrijf Vimpelcom (nu Veon geheten). Vimpelcom betaalde tussen 2007 en 2011 steekpenningen aan Gulnara Karimova, de dochter van de voormalig president van Oezbekistan. Steekpenningen ter waarde van $55 miljoen zijn uitbetaald vanaf een bankrekening bij ING NL. Volgens het OM kreeg ING al in 2012 aanwijzingen dat er iets niet klopte. Pas in 2015 werden de transacties gemeld bij de autoriteiten, aldus het rapport.

Een eenmanszaak wordt verdacht van ‘ondergronds bankieren’ en witwassen voor derden. Dit verliep in de jaren 2013 tot en met 2015 via een bankrekening bij ING NL. De eenmanszaak was op papier een handelaar in bouwmaterialen en had alleen een vestigingsadres in Suriname. Feitelijk was het echter een geldwisselkantoor in Suriname. Om hun geld wit te wassen betaalden klanten via een pinterminal in Suriname voor een aankoop bij de eenmanszaak, maar zij kregen in werkelijkheid een bedrag aan cash geld uitbetaald.

ING NL heeft bij acceptatie nauwelijks onderzoek naar de cliënt verricht waardoor 15 mobiele pinautomaten (pinterminals) op de bankrekening van de eenmanszaak werden aangesloten ten behoeve van gebruik in Nederland terwijl de cliënt op papier in het geheel géén activiteiten verrichtte in Nederland. De totale omvang van de transacties van deze eenmanszaak die op de bankrekening hebben plaatsgevonden sinds 2013 bedraagt ruim € 9 miljoen.

In april 2015 blokkeerde ING NL de pinautomaten. Op 15 september 2015 informeerde ING NL de cliënt dat er geen transacties meer plaatsvonden op de rekening sinds eind april 2015, dat de pinautomaten niet meer zouden worden geactiveerd en vroeg of de cliënt de rekening wenste te behouden. De cliënt verzocht vervolgens om beëindiging van de rekening, die vervolgens op 18 september 2015 daadwerkelijk werd opgeheven.

(Suriname Mirror/OM/NRC/Telegraaf/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten