dinsdag 4 september 2018

Nieuw logeergebouw Abenaston in gebruik genomen

(Bron foto: sr.geoview)
Tevredenheid bewoners over besteding geld uit gemeenschapsbos

 
Veel dorpelingen van Abenaston zijn goed te spreken over de manier waarop geld, dat verkregen is uit hun gemeenschapsbos, wordt besteed ten behoeve van het dorp. Dat bleek volgens de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 september 2018, afgelopen weekend bij de officiële ingebruikname van het nieuwe logeergebouw met zestien kamers. Er zijn ook vijf aanmeersteigers gebouwd. Al deze voorzieningen hebben ruim 90.000 Amerikaanse dollar gekost. Dit geld is verkregen door de commerciële exploitatie van het gemeenschapsbos.

De enthousiaste dorpelingen, die in grote aantallen aanwezig waren, noemen de bouw van het AbenaSuti Guesthouse een duidelijk teken van ontwikkeling. Het gebouw is in het weekend ingewijd door districtscommissaris Yvonne Pinas. 'Dit is voor ons, ik ben daarom echt blij. Zo moet het eigenlijk', zegt een dorpsbewoner.

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) werd vertegenwoordigd door een delegatie onder leiding van directeur Wilco Finisie en onder directrice Monique Pintoe.

Het proces om tot deze ontwikkelingen te komen verliep niet altijd even gemakkelijk. Niet iedereen was namelijk op één lijn over de manier waarop het geld werd geïnvesteerd. Kapitein Samuel Petrusi spreekt zelfs van veel onenigheid. Dat is ook de reden dat het vorige logeergebouw in 2007 kapot is gegaan. 'We hebben veel tegenstanders gehad toen we bezig waren. Eigenlijk is er nog steeds onenigheid, maar wij gaan gewoon door met dat waarmee we bezig zijn. Niet iedereen houdt van verandering, dus er is flink tegenstand geboden door een deel van de dorpsbewoners. Maar, God geeft ons kracht in het werk.'

Het dorpsgezag heeft niet alleen geld gestoken in de infrastructuur en de bouw van het logeergebouw, maar betaalde ook het schoolgeld van alle kinderen van Abenaston. 'Dat is ook gedaan voor de kinderen van degenen die tegen dit gezag zijn en ook met het geld verkregen uit het gemeenschapsbos. Dat vind ik heel goed', zegt de districtscommissaris.

Een vader stelt: 'Het schoolgeld is nu verhoogd, dus dat is een grote hulp voor ons. Waar zouden we het geld anders vandaan halen? Den man disi e du sani gi a dorp. A winsi den man e nyan moni, maar we zien dat ze voor ons werken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten