dinsdag 4 september 2018

Duizenden mensen betogen in Rio de Janeiro, Brazilië, tegen de overheid na brand Nationaal Museum

(Bron foto: AFP)
Demonstranten noemen brand een 'verwachte tragedie' en verwijten overheid grove nalatigheid


In Rio de Janeiro, in Brazilië, hebben maandag 3 september 2018 duizenden mensen betoogd tegen de overheid. Ze zijn woedend, omdat de zo vaak gevraagde middelen om het Nationaal Museum te moderniseren nooit zijn betaald. Nu belooft de politiek wél geld. Maar, voor het museum is dat te laat: 90 procent van de collectie is in de as gelegd bij de brand van zondagnacht. Op luchtbeelden is te zien dat enkel de muren nog rechtstaan. De inhoud - 20 miljoen stukken - is verdwenen. 

Honderden in het zwart geklede studenten en onderzoekers vormden een menselijke ketting rond het nog smeulende gebouw van het Nationaal Museum in Rio de Janeiro. Later verzamelden duizenden mensen op een plein. Ze noemen de brand een 'verwachte tragedie' en ze verwijten de overheid grove nalatigheid.


Het museum was in slechte staat, en herhaalde vragen om geld om te renoveren of zelfs maar te beveiligen tegen brand werden niet gehoord.

'Dit is symbolisch voor de dramatische situatie die we in Rio en in heel Brazilië kennen: een systematische afbouw van investeringen in historisch en wetenschappelijk onderzoek, in onderwijs en in het patrimonium', zegt Els Lagrou, antropologe aan de universiteit van Rio, waartoe het uitgebrande museum behoort.

Ook de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, uit kritiek op de 'kwetsbare mechanismen om erfgoed te bewaren' in Brazilië.


Ook de brandbestrijding liet te wensen over; brandkranen deden het niet en de brandweer moest het water van ver halen. 'Preventie en brandbestrijding zijn in Brazilië verwaarloosd', zegt Wannes Gulinck, die vrijwillig brandweerman is in een kleinere stad in Brazilië.

(Bron foto: Reuters)
De Braziliaanse president Temer ligt onder vuur wegens corruptie en besparingen. Een dag na de brand heeft hij aangekondigd een fonds te zullen oprichten, met publiek en privégeld, om 'het museum zo snel mogelijk weer op te bouwen'. Ook de minister van onderwijs maakt meteen geld vrij en vraagt internationale steun.

De precieze oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Volgens lokale media zijn er twee mogelijke aanleidingen: een onbemande luchtballon zou op het dak van het museum geland zijn, of er vond kortsluiting plaats in het audiovisueel laboratorium van het museum.

Cultuurminister Sergio Sa Leitao sprak tijdens een televisie-interview over 'jaren van achteloosheid' bij het onderhoud van het paleis van São Cristóvão. Volgens brandweercommandant Roberto Rodabey had het gebouw geen adequaat systeem om brand te detecteren en te verhinderen.

Roberto Leher, de rector van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, waaraan het museum verbonden was, zegt dat het museum wachtte op een lening van 5 miljoen dollar om een vuurbestrijdingssysteem te installeren.

(Suriname Mirror/VRT/GvA/Al Jazeera/YouTube/CBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten