dinsdag 4 september 2018

Taskforce Ongedocumenteerden stelt crisisplan op voor eventuele extreme stroom Venezolanen naar Curaçao

(Bron foto: Kustwacht Caribisch Gebied)
'Regering bewust van de zorgwekkende situatie in Venezuela en deze op de voet te volgen'

 
De taskforce Ongedocumenteerden heeft een crisisplan opgesteld voor het geval de situatie in Venezuela escaleert en leidt tot een extreme stroom van Venezolanen naar Curaçao. Dit laat het ministerie van Justitie in een schriftelijke verklaring weten, zo meldt vandaag, dinsdag 4 september 2018, het Antilliaans Dagblad.

De regering verklaart daarin zich bewust te zijn van de zorgwekkende situatie in Venezuela en deze op de voet te volgen. Een speciaal ingestelde taskforce vergadert regelmatig om alle ontwikkelingen rondom de ongedocumenteerden te volgen.


In de verklaring herhaalt het ministerie de positie van Curaçao als het gaat om de toestroom van illegalen, namelijk dat het eiland solidair maar realistisch is. Curaçao biedt op grond van artikel 3 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) bescherming aan mensen die naar het eiland komen en niet naar hun land terug kunnen keren omdat hun leven op het spel staat of omdat zij het risico lopen gemarteld te worden.

Aan de andere kant houdt Curaçao vast aan het toelatings- en uitzettingsbeleid, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen de Venezolanen die hun land tijdelijk willen verlaten vanwege de huidige situatie.

Curaçao verklaart solidair te zijn, maar kan een grote toestroom van buitenlanders niet aan vanwege de kleinschaligheid en de sociaaleconomische situatie van het eiland. Volgens de verklaring hebben zelfs grote landen in de regio die voorheen Venezolanen opvingen, nu restricties voor hun toelating.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten