dinsdag 4 september 2018

Colombia wil dierproeven op cosmetica en schoonmaakproducten verbieden

Parlementslid Juan Carlos Losada dient wetsvoorstel in voor verbod

Als wetsvoorstel wordt aangenomen, is Colombia eerste land in Latijns-Amerika dat zo'n verbod heeft


Colombia kan binnenkort dierproeven verbieden op cosmetica, artikelen voor persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen. De wet, die vorige week werd voorgesteld aan het Congres van het land door parlementslid Juan Carlos Losada, roept op tot een verbod op dierenprroeven en op de verkoop van geïmporteerde producten die op dieren zijn getest. Als het wetsvoorstel zou worden aangenomen, zou Colombia het eerste land in Latijns-Amerika zijn dat zo'n verbod zou krijgen.


'Colombia zet de eerste stappen om leider te worden in Latijns-Amerika en verbiedt het testen van cosmetica op dieren. Met geavanceerde alternatieven beschikbaar en al in gebruik over de hele wereld, zou deze historische wet bij de eerste gelegenheid moeten worden aangenomen', zei Jan Creamer, voorzitter van de non-profit organisatie voor dierenwelzijn, Animal Defenders International (ADI), in een verklaring.


Losada, de auteur van het wetsvoorstel, is van mening dat Colombia's einde aan dierproeven ook haar positie op de internationale markt kan verbeteren. 'Het belangrijkste doel van de wet is om dierenleed in de cosmetica-industrie te stoppen en Colombiaanse bedrijven in staat te stellen de Europese markt te betreden, een regio die al jaren dergelijke tests heeft afgewezen', zei hij.


Over de hele wereld verandert de publieke perceptie van cosmetische dierproeven, met verboden in bijna 40 landen. In Californië zou de California Cruelty Free Cosmetics Act (SB1249), die nu wacht op goedkeuring door de gouverneur, de verkoop verbieden van producten die op dieren zijn getest, inclusief testen op elk gebruikt ingrediënt. Canada en New York zijn ook op zoek naar vergelijkbare rekeningen.

De golf van verandering wordt grotendeels aangedreven door bewuste consumenten die steeds vaker kiezen voor wreedheidvrije producten. Eén enquête toonde aan, dat bijna de helft van de vrouwen een verbod op het testen van cosmetische dierentests steunt. Daarnaast heeft het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde beauty- en cosmeticabedrijf The Body Shop onlangs 8 miljoen handtekeningen verzameld voor hun campagne om 'dierproeven voor altijd in cosmetica te beëindigen'. De campagne is naar verluidt de grootste in de geschiedenis.


Naast bezorgdheid over de gezondheid van dieren, toont bewijs aan dat het testen van producten op dieren geen effectieve methode voor risicobeoordeling is. Een artikel van Forbes wees erop dat dierproeven - die ook notoir duur zijn - de menselijke reacties op cosmetica slechts 40 tot 60 procent van de tijd nauwkeurig voorspellen.

Buiten de schoonheidsindustrie kan het testen van dieren voor onderzoek naar ziekten ook onnauwkeurig zijn. PETA merkte op, dat 90 procent van de dierexperimenten van de National Institutes of Health faalt, terwijl 95 procent van de farmaceutische geneesmiddelen die veilig op dieren zijn getest, maar vervolgens verschillende resultaten late zien in proeven op mensen.


(Suriname Mirror/livekindly.co/El Espectador/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten