vrijdag 31 augustus 2018

Ongeveer 100 demonstranten leggen goudmijn van La Arena in Peru stil

(Bron foto: Tahoe Resources)
Inwoners nabijgelegen gemeenschap eisen schadevergoeding van Canadese Tahoe Resources


Het Canadese goud- en zilvermijnbouwbedrijf Tahoe Resources moest tijdelijk stoppen met haar werkzaamheden in de goudmijn van La Arena in Peru, nadat ongeveer 100 demonstranten het terrein op waren gekomen, die compensatie eisen voor vermeende milieueffecten van de operatie. 

De illegale actie van de groep, afkomstig uit een nabijgelegen gemeenschap ongeveer 3 kilometer ten zuidwesten van de mijn, volgt op recente ontmoetingen tussen Tahoe en enkele inwoners van La Ramada die om betaling van schade vroegen, naar verluidt veroorzaakt door stof en trillingen door explosieven in de mijn, aldus het bedrijf.

Tahoe heeft beschuldigingen van illegale overtreding ingediend tegen leiders van het protest en voor de veiligheid van zijn werknemers, aannemers en leden van de gemeenschap, heeft het donderdagavond 30 augustus 2018 mijnbouwactiviteiten opgeschort, waarbij alle arbeiders zijn opgedragen thuis te blijven.



Het incident komt slechts twee dagen nadat Tahoe zei, dat er een poging tot diefstal op het terrein was geweest. De potentiële dieven probeerden goud uit een pijpleiding te halen door gaten in de bovenkant ervan te maken en zakken koolstof te plaatsen om kostbare metaaldeeltjes uit de oplossing te stelen. In plaats daarvan blokkeerde een van de zakken de buis en stroomde het over, waarbij de oplossing in een verzamelpoel terecht kwam waaruit schoon water werd geloosd.

Tahoe meldde de lekkage aan de juiste overheidsinstantie, politie, openbare aanklagers en nabijgelegen gemeenschappen.

Het zei, dat het bezig was met de aanpak van de verontreiniging van het regenwaterbeheersysteem, maar verwachtte geen materieel effect op de productie. Het bedrijf herhaalde dat het een permanente bewaking uitvoert, wat bewijst dat het werken met explosieven voldoet aan de wet en milieukwaliteitsnormen.

Het bedrijf verkreeg het La Arena-terrein in april 2015 als onderdeel van de overname van Rio Alto Mining. De open-pitmijn is sinds 2011 in bedrijf.


(Suriname Mirror/Mining.com/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten