vrijdag 31 augustus 2018

Misiekaba (NDP) voorstander van oprichting van een permanent grensgeschilleninstituut

Minister Pollack-Beighle: 'Grensgeschilleninstituut is een interessant lichtpunt waar de regering niet voorbij aan zal gaan'


'Ik hoor hoe ver de regering zit met de plannen om te komen tot een permanent grensgeschilleninstituut. Dit is veel beter en structureler van aard dan een grenscommissie', zei André Misiekaba (NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs in De Nationale Assemblee DNA), gisteren tijdens de behandeling van de ontwerpwet Akkoord inzake Maritieme Afbakening van de Republiek Suriname en de Franse Republiek in de openbare commissievergadering, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 31 augustus 2018.

'We moeten denken aan een zeer gespecialiseerd team met nationale en internationale kennis en inzichten over grensdisputen en vaststelling van ‘s landsgrenzen dat dagelijks werkt en de regering bijstaat in haar streven om te komen tot een duurzame oplossing van alle grenskwesties', legde Misiekaba zijn voorstel uit.

'Grensgeschilleninstituut is een interessant lichtpunt waar de regering niet voorbij aan zal gaan en zal op korte termijn DNA daarover inlichten', antwoordde minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle.


Samen met het akkoord werd ook de verklaring tussen Suriname en Frankrijk behandeld die de samenwerking tussen beide landen belicht. Commissielid Chandrikapersaf Santokhi vroeg of deze deel uitmaakt van het akkoord. 'Indien dit het geval is, betekent dit dat de verklaring de status van wet heeft. Dat zou betekenen bij eventuele issues en aanvullingen op issues van onderwerpen je telkens terug moet naar het parlement.'

Minister Pollack-Beighle antwoordde bevestigend, dat de verklaring deel is van het akkoord. Zij wuifde de bezorgdheid van Santokhi weg door te stellen, dat de vier samenwerkingsgebieden zoals die aangegeven zijn in de verklaring heel ruim zijn en dat het niet nodig zal zijn om voor elke verandering naar het parlement te komen. 'De bevolking moet aan weerszijde van de grens directe voordelen halen uit die samenwerkingsrelatie. Ik wil dan meteen focussen op volksgezondheid, handel, onderwijs en cultuur. Het is van belang dat wij met onze buurlanden beleid hebben en ontwikkelen in een zodanige vorm dat beide landen in vreedzame vorm samen ontwikkeling kunnen brengen', aldus de minister.

De maritieme afbakening tussen Suriname en Frans-Guyana gaat over de maritieme ruimten waarbij de staten respectievelijk hun soevereiniteit, hun soevereine rechten of hun rechtsmacht uitoefenen of zullen uitoefenen zoals wordt aangegeven in het akkoord.  

'Door deze grensvaststelling is ons zeegebied met bijna 7.000 km2 uitgebreid en noopt dit ons tot noodzakelijke samenwerking ter exploratie, exploitatie en beveiliging. Het kan niet zo zijn, dat we komen tot de vaststelling van de grenzen en niet samenwerken en geen beleid erop loslaten. De regering onderschrijft daarom ook de noodzaak voor de ontwikkeling van het grensgebied door onder ander de door DNA aan de orde gestelde gebieden met name de versterking van de handel en toerisme, maar ook de ordening op de rivieren als waarborgen van de veiligheid. Deze definitieve afbakening zal het zeker mogelijk maken om gebieden c.q. blokken voor olie-exploratie uit te breiden in de exclusieve zone en daarboven', legde de bewindsvrouwe de gevolgen van het akkoord uit.

Ze deed nogmaals de oproep om de goedkeuring van DNA te krijgen voor de overeenkomst. 'Die niet per se in samenhang moet worden gezien met een toevallige ontmoeting die plaatsvindt op Albina, maar juist als een onderdeel welke ons in staat zal stellen om een historische erfenis van de koloniale machthebber achter ons te laten of beter gezegd te corrigeren.' 

Het akkoord én de verklaring worden vandaag in de plenaire vergadering behandeld. Op de agenda staat ook de behandeling van de 'Wet op verdovende middelen'.

De Nationale Assemblee gaat per 1 september met reces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten