vrijdag 31 augustus 2018

Amreco-directeur Hasnoe pleit voor afvalscheiding in Suriname

Minister Dikan op oriëntatiebezoek bij vuilverwerkingsbedrijf Amazona Recycling Company N.V.

(Bron foto: NII)

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft een oriëntatiebezoek gebracht aan het vuilverwerkingsbedrijf Amazona Recycling Company N.V. (Amreco) in Wanica. Hij liet zich tijdens een rondleiding woensdag informeren over de bedrijfsactiviteiten en hoe recycling bijdraagt aan een schoon milieu. Het bedrijf richt zich op de verzameling, verwerking en recycling van plastic- en papiermateriaal. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 30 augustus 2018.

Amreco-directeur Iwan Hasnoe, zegt dat de gemeenschap zich nog niet genoeg bewust is van de voordelen van professionele vuilverwerking. Volgens hem kan Suriname schade aan het milieu beperken als vuil, al bij de huishoudens, wordt gescheiden. Op die manier kan een groot deel van het plastic- en papierwaar, dat nu terechtkomt op de vuilstortplaats, rechtstreeks bij Amreco worden afgezet.

'Dat kost de overheid geen kopercent meer dan wat er nu wordt uitgegeven aan vuilophaal. Het vraagt slechts om een goede organisatie, ordening en regelgeving vanuit de overheid', aldus Hasnoe.

De bewindsman zei na het bezoek content te zijn met het initiatief van de ondernemer. Dit idee van vuilverwerking en recycling sluit goed aan op het beleid van het ministerie, dat belast is met het ophalen van vuil in bepaalde districten.

De minister gelooft dat Suriname langzamerhand op een punt komt waarbij huishoudens hun vuil gescheiden beschikbaar moeten stellen, om opgehaald. Hij denkt dat er een mentaliteitsombuiging zal moeten plaatsvinden, naast wet- en regelgeving.

Dikan heeft toegezegd twee personen van zijn ministerie aan te wijzen die in contact zullen zijn met de leiding van Amreco. Partijen hopen op termijn, een zekere mate van samenwerking te bereiken, die kan resulteren in een milieuvriendelijker Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten