vrijdag 31 augustus 2018

Merian-goudmijn van Newmont in het Paramaccagebied op schema

'Overheid ontvangt 1e kwartaal 2018 zo'n 32 miljoen Amerikaanse dollar aan belastingen'


Volgens de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 31 augustus 2018, ligt Newmont Suriname goed op schema met het ontwikkelen van de Merian-goudmijn in het Paramaccagebied. 'We volgen een heel strak budgetterings- en mijnplanningproces en we hebben een team van ingenieurs die in nauwe samenwerking werkt met onze geologen om vast te stellen wat in het gesteente voorkomt en waar het goud ligt', zegt directeur Johan van Huyssteen. Dit wordt gedaan zegt hij, omdat het bedrijf zo concurrerend mogelijk wil zijn en de productiekosten zo laag mogelijk wil houden.

Voor dit jaar is al iets meer dan 500.000 ounces goud geproduceerd en aan het einde van het jaar zal dat ongeveer 530.000 ounces zijn, het doel dat voor 2018 is gesteld. Het afgelopen jaar is 511.000 ounces goud geproduceerd.

Sinds de Merianmijn in productie ging is vijftig miljoen ton erts verwerkt. Per ton wordt tussen de 1 en 1.5 gram goud gewonnen. De mijn heeft al een diepte van ongeveer tachtig meter bereikt en aan het einde van de operatie over ongeveer dertien jaar zal mogelijk een diepte van vierhonderd meter zijn bereikt.

Volgens Van Huyssteen is het afgelopen kwartaal iets meer dan 32 miljoen Amerikaanse dollar aan belastingen aan de overheid afgedragen en sinds de productie is begonnen is 125 miljoen dollar lokaal besteed aan aankoop van goederen en diensten.

Directielid Albert Ramdin stelt, dat op grond van de Delfstoffenovereenkomst tussen Suriname en Newmont maandelijks 6 procent royalty aan de Staat wordt betaald. Intussen betaalt het bedrijf ook inkomstenbelasting. Deze betalingen staan los van de 25 procent van de inkomsten die aan aandeelhouder Staatsolie worden afgedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten