dinsdag 21 augustus 2018

Oplossen probleem van zwerfhonden in Suriname lijkt dweilen met kraan open

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Dierenactiviste Cynthia Ashruf zet zich in voor zwerfhonden en -katten

- 'Er is teveel dierenleed en sterilisatie- en castratieproject is enige manier om probleem op te lossen' 
- 'Dezelfde mensen die klagen over project, dumpen en mishandelen de dieren'


Oplossen van het probleem van zwerfhonden in Suriname is nog steeds een grote uitdaging. Voorlichting en goed georganiseerde bewustwordingscampagnes zullen een enorme bijdrage hiervoor moeten leveren. Er moeten bijvoorbeeld minder of helemaal geen huisdieren worden gedumpt. Hoewel de situatie nog niet uitzichtloos is, is het wel een groot zorgpunt, zegt Cynthia Ashruf, dierenrechtenactiviste en voorzitster van de Stichting Henk Abrahams, vandaag, dinsdag 21 augustus 2018, in de Ware Tijd. 

Deze organisatie is al geruime tijd bezig het sterilisatie- en castratieproject uit te voeren voor honden en katten. Ofschoon katten minder worden gedumpt, worden ze ook meegenomen, omdat de populatie bij hen ook langzaam maar zeker toeneemt.

Ashruf noemt een goede balans noodzakelijk om overbevolking tegen te gaan waarmee de drang naar dumpen toeneemt. Zaterdag en zondag zijn meer dan 150 honden en katten geopereerd te Leiding 8A nabij het commissariaat van Wanica Noord-West.

De mannetjesdieren vormen het grootste probleem volgens Ashruf. Ze wijst erop, dat een reu op één dag meerdere teefjes kan bevruchten. Hetzelfde geldt voor de kater  'Als er tien wijfjes in de buurt loops zijn, kunnen ze allemaal op dezelfde dag bevrucht worden. Eén mannetje kan op een dag dus gemiddeld negentig puppies verwekken. Een teef wordt twee keer per jaar loops en een kat drie keer. Mannetjes kunnen na castratie nog steeds seksen, vrouwtjes daarentegen niet. Zij worden nooit meer loops.'

De meningen over de ingreep zijn verdeeld volgens Ashruf. Ze weet dat sommige gelovigen veel moeite ermee hebben, maar dat deert haar niet.

'De wijfjes krijgen dat loopse gevoel niet meer, maar dat is toch goed? Ik ga niet reageren op kritiek, want wij zijn dagelijks in het veld en wij weten wat we meemaken. Er is teveel dierenleed en dit is de enige manier om het probleem op te lossen. Dezelfde mensen die klagen, dumpen en mishandelen de dieren. Wij gaan ons daarom niet bezighouden met mensen die stellen dat we komen aan de rechten van het dier en dat de natuur de dieren heeft gemaakt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten