dinsdag 21 augustus 2018

Zeker 14 doden in Brazilië na politie-leger-actie tegen drugsbendes in Rio de Janeiro

Zes verdachte gewapende bendeleden gedood na een achtervolging in de voorstad Niteroi


Ten minste 14 mensen zijn gedood nadat het Braziliaanse leger en politie zich stortte op drugsbendes in Rio de Janeiro. Soldaten en gewapende politieagenten waren maandag 20 augustus 2018 betrokken bij invallen in twee verarmde favela's en een buitenwijk van de stad. 

Het militaire commando belast met de veiligheid in Rio, de op een na grootste stad van Brazilië, zei dat acht mensen waren gedood 'en er kunnen er meer zijn'. Lokale media melden, dat zes verdachte gewapende bendeleden werden gedood na een achtervolging in de voorstad Niteroi. Ze werden doodgeschoten door de politie na een auto-achtervolging in de spits die volgens een bericht verkeerschaos veroorzaakte in de buurt van een van de belangrijkste bruggen van Rio.


Meer dan 4.000 soldaten, gesteund door gepantserde voertuigen en vliegtuigen, betraden de favela-complexen van Alemao en Mare, die grotendeels worden gerund door zwaar bewapende drugshandelaren. Troepen verwijderden wegversperringen gebouwd door drugsbendes en volgden  tips op tegen verdachte handelaren, zei het leger in een verklaring.


Het Braziliaanse leger nam zes maanden geleden alle veiligheid in Rio over in het licht van de escalerende gewelddadige misdaad en het onvermogen van de lokale politie om goed bewapende drugsbendes te bestrijden.

De veiligheidssituatie in Rio verslechtert sinds de stad de Olympische Spelen van 2016 organiseerde hetgeen leidde tot beschuldigingen, dat de regering er niet in is geslaagd om de potentiële voordelen van het evenement te verspreiden naar de armere gemeenschappen van de stad.

Vorige week zei de Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, dat hij geweervuur hoorde tijdens zijn verblijf in een hotel in de buurt van het Copacabana-strand in Rio. Er waren berichten over een vuurgevecht onder drugsbendes in de buurt van het hotel, maar er was geen suggestie dat de heer Mattis in gevaar was.

(Suriname Mirror/Sky News/Deutsche Welle/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten