dinsdag 21 augustus 2018

Dodelijk busongeluk in Ecuador legt nieuwe drugssmokkelmethode bloot

Internationale 'narco-busreizen' vanuit Colombia naar onder andere Chili....


Een dodelijk busongeluk in Ecuador heeft de aandacht gevestigd op een nieuwe drugssmokkelmethode die is ontwikkeld door de steeds innovatievere netwerken die uit de snel evoluerende onderwereld van Colombia komen: internationale 'narco-busreizen'. 

Op 18 augustus vielen Colombiaanse autoriteiten twee afzonderlijke huizen in Ibagué binnen, de hoofdstad van het westelijk departement van Tolima, en arresteerde zes vermeende leden van een transnationale drugshandelbende genaamd Los Mercaderes de la Frontera, volgens een persbericht van de Colombiaanse procureur-generaal.

De arrestaties kwamen nadat de autoriteiten een verzending van 637 kilo marihuana ontdekten, verborgen in een geheim compartiment onder de vloer van een bus die op 14 augustus in Ecuador neerstortte, waarbij 24 passagiers aan boord om het leven kwamen, volgens een persbericht van de Nationale Politie van Ecuador.

Colombiaanse onderzoekers van de onderzoekseenheid van de procureur-generaal (Cuerpo Técnico de Investigación - CTI) hadden informatie, dat de bus mogelijk werd gebruikt om drugs naar Ecuador te vervoeren, maar de autoriteiten in Ecuador konden aanvankelijk geen drugs aan boord vinden, aldus El Tiempo. Echter, dagen later meldde een lid van de criminele groep de autoriteiten over een verborgen compartiment in de vloer van de bus waar de drugs werden bewaard, waardoor autoriteiten de zending konden ontdekken.

De drugs zouden in de stad Cali in het zuidwestelijke deel van Valle de Cauca in Colombia zijn geladen. De bus vertrok vervolgens naar Ecuador met de bedoeling door te gaan naar Chili, waar de drugs volgens de Colombiaanse openbare aanklagers driemaal zoveel konden opbrengen. Leden van de criminele groep zouden personen - voornamelijk vrouwen - uit Cali hebben gerekruteerd door hen een gratis reis aan te bieden naar Ecuador en Peru via een valse toeristische dienst, aldus El Tiempo.

Na de crash werden de autoriteiten achterdochtig, omdat de reis gratis was voor de passagiers en de bus naar verluidt geen vergunningen had om het land te verlaten. Bovendien zeiden openbare aanklagers, dat de bus een geïmproviseerde route gebruikte om politiecontroleposten te vermijden in de stad Ipiales, de belangrijkste grensovergang in de regio, maar in plaats daarvan door een felbevochten drugshandelregio in het departement Putumayo ging en dat het onderweg werd bewaakt door een afzonderlijk voertuig dat achter de bus volgde.


De criminele groep zou deze route sinds 2017 meerdere keren hebben gebruikt om marihuana en cocaïne naar Ecuador en soms Chili te vervoeren.

Onder de gearresteerden bevinden zich twee van de vermeende hoofdleveranciers van de groep, die contact hielden met drugshandelaren in Valle de Cauca en de departementen Caquetá en Risaralda, en twee vermeende distributeurs die verantwoordelijk waren voor de verkoop van de drugs aan consumenten.

(Suriname Mirror/InsightCrime/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten