dinsdag 21 augustus 2018

Venezolaanse migrante geconfronteerd met roof, kou, honger op reis naar Peru

De vlucht van vele Venezolanen naar landen op continent gaat niet over rozen


De toch al moeilijke reis van een Venezolaanse vrouw die haar thuisland ontvluchtte, is alleen maar erger geworden. De achtentwintigjarige Johany Yoselin, een voormalige snoepverkoopster, verliet Venezuela met haar drie jonge kinderen, in de hoop Ecuador door te komen en zich te vestigen in Peru.

Maar, toen ze maandag 20 augustus 2018 Ecuador binnenkwam, werd een moeilijke situatie lastiger toen iemand haar bagage stal. Ze lieten haar achter met een kleine rugzak en identificatiedocumenten van haar en haar kinderen. Maar, Yoselin heeft niets anders en weet niet wat zij vervolgens moet doen.

De diefstal brengt moeilijkheden met zich mee waar Yoselin al mee te maken had toen Ecuador in het weekend de paspoortcontrole van Venezolanen invoerde die proberen het land binnen te komen. Ze zei dat ze het contact met de vader van de kinderen verloor en nu worstelt om haar gezin warm te houden op straat te midden van ijskoude temperaturen.

Yoselin is een van de honderden Venezolanen die in soortgelijke situaties zijn beland. In het weekend werden honderden wanhopige mensen die dagen vanuit Venezuela reisden, verhinderd om het controlepunt in de buurt van de zuidwestelijke stad Ipiales te passeren door een verordening van de president van Ecuador, Lenin Moreno, die zaterdag van start ging.

Meer dan een miljoen Venezolaanse migranten zijn de laatste 15 maanden Colombia binnengekomen, volgens officiële schattingen, maar Ecuador, Peru en Brazilië hebben er ook veel ontvangen.

Vooral de afgelopen twee jaar hebben veel Venezolanen moeite gehad om paspoorten te verkrijgen in de politieke en economische chaos van de OPEC-natie. Alleen al dit jaar zijn 423.000 Venezolanen Ecuador binnengekomen via de grens met Rumichaca

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten