dinsdag 21 augustus 2018

Den Blauwvinger: Assembleevoorzitster niet in staat vergaderingen op tijd te laten beginnen

COLUMN: Vergaderingen hangen van schorsingen aan elkaar

Assembleevoorzitster laat haar oren hangen naar regering en coalitie


Negen van de tien vergaderingen van het Surinaamse parlement – De Nationale Assemblee (DNA) – beginnen niet op tijd. Als trouwe kijker naar de live-uitzendingen van de Assemblee via STVS-televisiekanaal 8-4 zit je er iedere keer klaar voor. Via de website van het parlement weet je het aanvangstijdstip van de vergaderingen. Maar, zoals hiervoor gezegd, de vergaderingen beginnen zelden op tijd. Neen, veelal beginnen ze één, twee uur of zelfs nog later aan. Door allerlei omstandigheden. En de kijker naar 8-4 wordt opgezadeld met irritante muziekjes en steeds herhalende belerende filmpjes van onder andere de VN en UNICEF.

Politici desavoueren hun eigen Assemblee schaamteloos
Het moge duidelijk zijn: Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons (verder Simons te noemen) van regerings-/coalitiepartij NDP (Nationale Democratische Partij) is niet in staat de klok op correcte wijze te hanteren en om haar Assembleeleden in het gareel te houden. Ieder parlementslid weet ruim van tevoren hoe laat een vergadering aanvangt en toch presteren velen het om zelden op tijd te komen. Zij desavoueren hun eigen Assemblee schaamteloos. Het is telkens weer een schandelijke vertoning.

Simons gaat de mist in
Maar, hier ligt een taak voor Simons. Zij moet op dat vlak eens strak gaan optreden. Zoals ze dat ook doet met de – te korte – spreektijden van Assembleeleden, met het strak de hand houden aan de essentie van het 'punt van orde'.... Toch gaat ze ook daar de mist in. Te vaak laat ze haar oren hangen naar de coalitie, de NDP. Terwijl Simons om de haverklap oppositieleden aanspreekt, hen terechtwijst, interrumpeert, hun spreektijd beknot en ze dwingt om 'beledigende' woorden – vaak uitgesproken met een knipoog richting de coalitie of een coalitielid – laat ze coalitieleden veelal ongemoeid. Moddergooien vanuit coalitiezijde naar de overzijde, oppositie, wordt vaak oogluikend getolereerd, maar wanneer vanuit die overzijde wordt (terug)gesmeten met modder, is daar snel de Assembleevoorzitster om als moeder overste in te grijpen.
Beelden van vergaderingen (terug te kijken op onder andere het DNA Suriname-kanaal op YouTube) spreken boekdelen.

Simons heeft moeite om haar taak als voorzitster naar behoren uit te voeren. Dat blijkt ook uit de veelheid aan schorsingen van vergaderingen, die tot zeker ruim een uur en langer kunnen oplopen. Wie ook maar om een schorsing vraagt – oppositie, coalitie of regering – Simons zegt nooit nee. Maar, niet onvermeld mag blijven de matige inhoudelijke kwaliteit en het obstinaat gedrag van enkele Assembleeleden - aan beide zijden van het politieke spectrum - , die lak hebben aan het Ordereglement van het parlement, het waarschijnlijk zelfs amper inhoudelijk kennen. Reden temeer voor Simons om strakker, strenger op te treden, zou een weldenkend mens denken...

Deskundigen
Het is de hoogste tijd, dat deskundigen eens hun licht, geheel onafhankelijk van wie of wat dan ook, laten schijnen over het functioneren van de voorzitster van het Surinaamse parlement en met aanbevelingen komen hoe vergaderingen op effectieve wijze geleid kunnen worden en alle schijn van politieke bevoordeling vermeden kan worden.

Stuitend: de stem van het volk onvoldoende gehoord
De zwakte van de Assemblee in haar huidige vorm en het handelen van de voorzitster vandaag de dag zijn stuitend te noemen en doen afbreuk aan wat het Grondwettelijk fundament van dit parlement is, de stem van het volk. Immers, die stem wordt ernstig beknot, terwijl er juist ruimte - ruimte qua spreektijd - moet zijn om die stem gehoord te krijgen in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee!

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
21 augustus 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten