dinsdag 21 augustus 2018

Argentijnse president Macri vraagt Internationaal Strafhof om onderzoek Venezuela

Macri wil een onderzoek naar vermeende misdaden tegen de menselijkheid in Venezuela

Argentijnse president wordt gesteund door zijn collega's van Chili, Colombia en Paraguay


President Mauricio Macri van Argentinië gaat het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) vragen om een onderzoek naar vermeende misdaden tegen de menselijkheid in Venezuela. Hij zal dat doen met andere staatshoofden uit de regio, meldt de Argentijnse regering.


'In Venezuela vinden stelselmatig schendingen van de mensenrechten plaats. Het leven heeft er zijn waarde verloren', zei de president in een televisie-interview met de Amerikaanse zender CNN dat zondagavond werd uitgezonden.

Het verzoek aan het ICC zal volgens hem 'binnen enkele weken' worden ingediend en krijgt de steun van zijn Colombiaanse tegenhanger Ivan Duque, de Chileense president Sebastian Piñera en de Paraguayaanse president Mario Abdo Benitez.

De Argentijnse president plaatste in het interview ook vraagtekens bij de 'aanslag' van begin augustus in Venezuela. Die was volgens de Venezolaanse regering gericht tegen president Nicolas Maduro.

'Ik heb geen exacte informatie, maar afgaand op het gedrag van Maduro na de vermeende aanslag en de sindsdien geviseerde en gearresteerde personen (oppositieleden), is het weinig waarschijnlijk dat het ernstig is', zei Macri.

Over het Argentijnse corruptieschandaal, tientallen miljoenen steekpenningen die zouden zijn betaald aan de regering van zijn voorganger Kirchner, zei Macri dat hij wil dat de zaak 'tot op het bot' uitgezocht wordt.

Venezuela vroeg Interpol twee weken geleden om een van de bekendste tegenstanders van de Venezolaanse regering op de zogenoemde 'rode lijst' te zetten. Die lijst wijst landen erop dat in een bepaald land een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen iemand. Dat is in dit geval Julio Borges die in ballingschap leeft in Colombia.

(Suriname Mirror/De Stentor/Twitter/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten