vrijdag 27 juli 2018

Honderdduizenden abortussen jaarlijks in Brazilië, de meeste zijn clandestien en onveilig

Eerste week augustus getuigen experts uit de hele wereld in belangrijke abortus rechtszaak bij Hooggerechtshof

'Human Rights Watch: 'Geen enkele vrouw of meisje zou haar leven of gezondheid op het spel moeten zetten om een zwangerschap te beëindigen die ze niet wil'


Ingriane Barbosa Carvalho, een moeder van drie in haar vroege jaren '30, stierf twee maanden geleden in Brazilië. Volgens het rapport van de medische onderzoeker stierf ze aan complicaties door een onveilige abortus en het verhaal haalde de krantenkoppen vorige week toen de 'leverancier' werd gearresteerd

Carvalho is een van de slachtoffers van de strenge Braziliaanse abortuswetgeving. Een zaak die momenteel bij het Supreme Court ligt, zou de toegang tot abortus in Brazilië kunnen vergroten. Op 3 en 6 augustus zullen experts vanuit de hele wereld, inclusief van Human Rights Watch, getuigen in de zaak, die de criminalisering van abortus tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap in twijfel trekt.

De meeste abortussen zijn illegaal in Brazilië. Vrouwen en meisjes met middelen kunnen naar het buitenland reizen om zwangerschappen te beëindigen of veiliger clandestiene abortusaanbieders te vinden.

Maar, voor mensen zoals Carvalho met minder middelen en weinig toegang tot informatie, zijn de enige opties om hun gezondheid en leven met een clandestiene abortus te riskeren, of om de zwangerschap voort te zetten.

Volgens berichten in de media probeerde Carvalho een ongeplande zwangerschap met behulp van huismiddeltjes te beëindigen en vervolgens, toen ze faalden, een abortus te vragen bij een onveilige leverancier die de stengel van een ricinusplant in de baarmoeder had gestoken. Ze ging met koorts en koude rillingen naar het ziekenhuis en stierf een week later aan een ernstige infectie.

Honderdduizenden vrouwen en meisjes hebben elk jaar abortussen in Brazilië, de meeste zijn clandestien en veel onveilig, omdat abortus zo sterk wordt beperkt. De dood van sommigen maakt nooit nieuws. En vele anderen, die in afzondering geheime abortussen hebben - zonder steun, vaak lijdend aan gezondheidscomplicaties, onzekerheid of angst - overleven het en dragen stilletjes hun verhalen met zich mee. Human Rights Watch heeft enkele van deze dappere vrouwen geïnterviewd en vele anderen hebben hun verhalen gedeeld als onderdeel van een campagne geleid door Anis - Instituto de Bioética, Direitos Humanos e Gênero, en Think Olga, twee Braziliaanse groepen.

De zaak voor het Hooggerechtshof van Brazilië zou de wetten van het land meer in overeenstemming kunnen brengen met zijn internationale mensenrechtenverplichtingen. Het zou het voor vrouwen als Carvalho mogelijk kunnen maken om hulp te zoeken bij getrainde medische zorgverleners en om zwangerschappen veilig te beëindigen om welke reden dan ook in het eerste trimester, zonder toevlucht te nemen tot backstage-klinieken en gevaarlijke methoden.

Geen enkele vrouw of meisje zou haar leven of gezondheid op het spel moeten zetten om een zwangerschap te beëindigen die ze niet wil.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten