vrijdag 27 juli 2018

IAmGold/Rosebel Gold Mines draagt in 2017 52 miljoen Amerikaanse dollar aan staatskas af

'Ik ben blij dat we het tij hebben kunnen keren en kijk vol goede moed uit naar de toekomst'


In 2017 heeft IAmGold/Rosebel Gold Mines 52 miljoen Amerikaanse dollar aan de staatskas afgedragen bestaande uit royalty’s, inkomstenbelasting, statistiek- en consentrecht, loonbelasting en dividend. Dit is 16% meer dan in 2016. Deze cijfers presenteerde General Manager Suresh Kalathil van Rosebel gisteren op de algemene vergadering van aandeelhouders in de Banquet Hall van Hotel Torarica in Paramaribo, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 27 juli 2018.

Rosebel heeft sinds 2016 haar strategie moeten wijzigen om haar levensduur te kunnen garanderen door de fluctuaties op de goudmarkt en de afgenomen reserves. Kostenreductieprogramma’s en productiviteitsverhogende maatregelen hebben geresulteerd in een efficiëntieverbetering en kostenbesparing, wat ten goede komt aan de directe financiële afdrachten aan de Surinaamse overheid, legde Kalathil uit.

'Ik ben blij dat we het tij hebben kunnen keren en kijk vol goede moed uit naar de toekomst.'

Het volledig Jaarverslag 2017 van IAmGold:



In het Saramacca-gebied is in 2016 14 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd door de Canadese multinational. Afgelopen jaar was de investering 31 miljoen. Het budget voor 2018 is 86 miljoen.

In totaal is de aangetoonde geschatte goudreserve van de Saramacca concessie ruim 44.000 kilo. De productie is gepland in de tweede helft van 2019. Rosebel investeert 100% basis. De Staat zal 30 % moeten betalen voor haar deelname.

Rosebel reserves zijn toegenomen van 2 miljoen ounces naar 3.5 miljoen ounces. De levensduur van de mijn is hierdoor tot 2028 gegarandeerd. Hier zijn de Saramacca reserves niet bij inbegrepen.

 De goudmaatschappij heeft een winst geboekt van 79 miljoen over het boekjaar 2017. In 2016 was de winst slechts 24 miljoen Amerikaanse dollar. In de jaren 2009-2012 waren de winsten significant hoger. In 2012 was de winst circa 210 miljoen.

Hoogtepunten in 2017
• het verlengen van de levensduur van de mijnbouwoperaties met minimaal 10 jaar, door de veelbelovende exploratie resultaten op de gros Rosebel concessie.
• de start van de Milieu- en Sociale Effectenstudies voor de nabijgelegen Saramacca concessie (ESIA)
• de ondertekening van het Roma-Oost protocol met Makamboa (de vereniging van kleinschalige goudmijners uit Nieuw Koffiekamp), waardoor er ruimte is gecreëerd voor klein ondernemerschap binnen een afgebakend gebied op de concessie.

Legal and Corporate Affairs manager Sharmila Jadnanansing zei, dat Rosebel mede door haar Zero Harm policy, zich blijft committeren aan het voortdurend streven naar de hoogste standaarden voor de gezondheid en veiligheid van mensen; het minimaliseren van impact op het milieu en het positief bijdragen aan de ontwikkeling van omliggende gemeenschappen. Dit is essentieel voor het succes van de Rosebel operaties.

In het afgelopen jaar heeft Rosebel diverse sociale projecten voor de samenleving en de gemeenschap in Brokopondo ondersteund. In 2017 is in totaal 850.000 Amerikaanse dollar besteed aan projecten zoals capaciteitsversterking van het beroepenveld door het opzetten en ondersteunen van het MSc Geosciences programma in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname, bewustwordingsinitiatieven over Corporate Social Responsibility, renovatie projecten van scholen en tehuizen. In Brokopondo is gefocust op het versterken van capaciteiten van de jongeren zoals het speech contest dat voor de 7e keer gehouden is, de scholenquiz en beroepenbeurs voor VOJ scholieren. Ook mocht het bedrijf de eerste twee universitair afgestudeerde studenten van het Rosebel Scholarship programma feliciteren met het behalen van hun Bachelor-graad.

In Asigron is er met de gemeenschap een project gestart voor het opzetten van een irrigatiesysteem voor landbouwproductie ter ondersteuning van lokaal ondernemerschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten