vrijdag 27 juli 2018

Oppositie-parlementslid en oncoloog in Venezuela is land ontvlucht nadat zijn familie bedreigd werd

Jose Manuel Olivares leidde protesten over afbrokkelende gezondheidssector 


Oppositie-parlementariër en oncoloog Jose Manuel Olivares, die protesten leidde over de afbrokkelende gezondheidssector van Venezuela, zei dat hij het door crises getroffen land is ontvlucht nadat zijn familie bedreigd werd dat ze vervolgd zouden worden tenzij hij de politiek zou verlaten.

Olivares sluit zich aan bij de groeiende groep activisten in de oppositie die zijn gedwongen tot ballingschap, gearresteerd zijn of uitgesloten van politiek, tijdens het harde optreden van de linkse president Nicolas Maduro tegen afwijkende meningen.


In een brief die donderdag 26 juli 2018 laat werd getweet, zei Olivares, dat hij gedwongen was Venezuela te verlaten, omdat zijn moeder, broer en vrouw, die enkele maanden geleden hun zoon hadden gekregen, waren bedreigd.

'Mijn broer had vorig jaar al bedreigingen gehad en was zelfs enkele maanden opgesloten in SEBIN (inlichtingendienst -Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional). Nu, sinds een paar weken geleden, ontvingen mijn vrouw, moeder en mijn broer opnieuw bedreigingen. Ze werden gewaarschuwd dat ze vervolgd en beschuldigd zouden worden als ik niet zou afstappen van politiek en protesten in de gezondheidssector', schreef Olivares zonder de aard van de bedreigingen te beschrijven.


Lokale media hadden gemeld, dat een arrestatiebevel was uitgevaardigd voor zijn vrouw, een advocate die bij een verzekeringsmaatschappij werkte, omdat zij naar verluidt zou deelnemen aan de aankoop van auto's van 'illegale oorsprong'.

Het parlementslid, die de kuststaat Vargas vertegenwoordigde, was in de voorhoede van protesten tegen tekorten aan medicijnen, afbrokkelende gezondheidsinfrastructuur en een massale emigratie van artsen. Hij hielp ook met het organiseren van onderzoek naar de toestand van ziekenhuizen, nadat het ministerie van Volksgezondheid niet langer belangrijke gegevens over ziekten en kindersterfte publiceerde.



'Maduro's regering denkt dat ze me met deze vervolging pijn doen of me verzwakken, maar het is het tegenovergestelde', schreef Olivares. 'Zij zijn degenen die zichzelf blootleggen, vanwege hun slecht gedrag en lafheid als ze mijn familie en pasgeboren zoon vervolgen, evenals vanwege de angst die ze hebben voor mensen die protesteren en hun rechten eisen.'

Maduro blijft halsstarrig beweren, dat de oppositie een staatsgreep aan het voorbereiden is, een door Washington gesteunde elite die hem probeert omver te werpen onder het mom van vreedzame protesten. Zijn regering zegt, dat de financiële neergang te wijten is aan een 'economische oorlog', gevoerd door zijn vijanden.

De meeste economen wijten in plaats daarvan het krakende staatsgestuurde systeem van Venezuela aan tekorten, hyperinflatie en vijf achtereenvolgende jaren van economische krimp.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten