vrijdag 27 juli 2018

Tweede journalist Semanario Playa News in zuidelijke staat Quintana Roo in Mexico vermoord

Rubén Pat Cauich was eigenaar van de jonge nieuwsdienst Semanario Playa News


In de zuidelijke staat Quintana Roo in Mexico is opnieuw een journalist vermoord. Rubén Pat Cauich was eigenaar van de jonge nieuwsdienst Semanario Playa News, dat exclusief op Facebook opereert. Hij werd dinsdagavond doodgeschoten in een bar in de kustplaats Playa del Carmen, aldus VillaMedia donderdag 26 juli 2018.


Nog geen maand geleden werd een collega van Pat vermoord, Jose Guadalupe Chan Dzib. Zowel zijn collega Chan Dzib als Pat schreven over misdaad, werden bedreigd en hadden daarom om politiebescherming gevraagd.

Pat werd bij het verlaten van de bar opgewacht door een onbekend gebleven schutter. Hij werd door meerdere kogels geraakt en overleed ter plekke.



Persorganisatie CPJ (Committee to Protect Journalists) wil weten hoe het kan dat de politiebescherming in zijn geval heeft gefaald, terwijl enkele weken tevoren zijn collega al was omgelegd. Op 4 juli stelde Pat, dat hij misschien beter de stad kon verlaten, vanwege de doodsbedreigingen.


Een speciale overheidsdienst Fiscalía Especial para la Atención de Delitos cometidos contra la Libertad de Expresión (FEADLE), die zich onder meer met geweld tegen journalisten bezighoudt, zegt dat een onderzoek naar de moorden loopt en dat geen enkel motief wordt uitgesloten.

Pat is al de zevende journalist die dit jaar in Mexico is vermoord. Volgens CPJ staat in zeker twee gevallen vast dat de journalisten zijn vermoord uit wraak voor hun journalistieke activiteiten.


(Suriname Mirror/VillaMedia/TwitterFacebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten