dinsdag 3 juli 2018

Colombia: 41 Miljoen dozen bananen in 2018 voor de export

Grootste bananenhandelaar Uniban wordt bevoorraad door 18.000 hectare bananen


Uniban S.A. is de belangrijkste Colombiaanse bananenhandelaar van het land. Het is goed voor 40% van de exportmarkt waarmee het 3.600 banen genereert. In 2017 heeft het bedrijf 40,4 miljoen dozen bananen, weegbree en exotisch fruit geëxporteerd, ter waarde van 348 miljoen dollar, wat neerkomt op 2,8% meer dan in het voorgaande jaar. Het doel voor 2018 is om 45 miljoen dozen van al zijn producten te exporteren, vooral van bananen, omdat het bedrijf 41 miljoen dozen dit jaar verwacht te exporteren, dat wil zeggen vijf miljoen meer dan vorig jaar (36 miljoen). 

Het bedrijf is in 1966 van start gegaan toen een groep telers het bedrijf oprichtte om hun eigen fruit rechtstreeks aan de markt te verkopen. Sindsdien heeft het een aanhoudende groei doorgemaakt die de telers van Uraba Antioquia ten goede kwam. In totaal wordt het teeltbedrijf bevoorraad door 18.000 hectare bananen, waarvan 3.200 hectare eigendom zijn van het teeltbedrijf en de rest van aangesloten telers is.

De Europese markt vertegenwoordigt 75% van de omzet van het bedrijf en de rest wordt verdeeld tussen het Caribisch gebied en de Middellandse Zee. Andres Moreno, de financiële ondervoorzitter van Uniban S.A., zei dat ze de verkoop wilden stimuleren naar landen als Bosnië, Kroatië, Montenegro en Turkije.

Een nieuwe markt die onlangs werd opengesteld voor Colombiaanse bananen was Argentinië. Dit gebeurde nadat de Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria van dat land de toelaatbaarheid van Colombiaanse ananas aan dat land had aangekondigd. Volgens Moreno is dit een zeer belangrijke kans, omdat het bedrijf enkele exportproeven naar Argentinië heeft uitgevoerd, maar de volledige toelaatbaarheid van het product zou een kans voor groei zijn. Om effectiever te zijn, zei hij, zou er een hogere verzendfrequentie met het zuidelijke land moeten zijn. 'Het is een geweldige kans, het zou echt de eerste voet aan de grond in Latijns-Amerika zijn', zei Moreno. Volgens informatie van de Asociación de Bananeros de Colombia (Augura) exporteerde het land vorig jaar 98 miljoen dozen bananen ter waarde van 850 miljoen dollar.

De meest representatieve internationale markten waren de Europese Unie met 76% participatie en de Verenigde Staten met 16%. Colombia heeft 49.307 hectare gewijd aan de bananenteelt voor export, dat wil zeggen 2.035 meer dan in 2016. 34.789 Hectare isn gelegen in Uraba, terwijl de overige 14.518 hectare in Magdalena, Guajira en Cesar ligt.

Het hoofddoel van de coöperatie is om de productiviteit te verhogen en 2.200 dozen per hectare per jaar te bereiken, wat zou betekenen dat in 2018 108 miljoen dozen worden geëxporteerd.

Na het bekendmaken van de toelaatbaarheid van ananas, kondigde de Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria van Argentinië aan, dat de Colombiaanse banaan voldoet aan alle vereisten om deze markt te betreden. 'Het zal een belangrijke stap zijn, niet alleen vanwege de wisselkoers die door deze export wordt gegenereerd, maar ook vanwege de werkgelegenheid in de landbouwactiviteiten in het land', zei de Colombiaanse ambassadeur van dat land, Luis Londoño.

(Suriname Mirror/agronegocios.co/AGF)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten