dinsdag 3 juli 2018

Grootste natuurreservaat van Colombia is nu UNESCO werelderfgoed

Chiribiquete Nationaal Park is 4.3 miljoen hectare groot


President Juan Manuel Santos: 'Dit is geweldig nieuws voor Colombia'


Het grootste natuurreservaat van Colombia, het Chiribiquete National Park, is een werelderfgoed geworden, verklaarde UNESCO zondag 1 juli 2018. Samen met een aantal andere natuurlijke wonderen heeft UNESCO het 4.3 miljoen hectare grote nationale park ingeschreven op de groeiende lijst van werelderfgoedsites die internationale bescherming genieten.

'Gefeliciteerd', zei UNESCO op Twitter na het inschrijven van Chiribiquete, een natuurreservaat zo groot als Denemarken.


Zowel president Juan Manuel Santos als de verkozen president Ivan Duque vierden het besluit van UNESCO. Volgens Santos is de aanwijzing als een werelderfgoedsite 'geweldig nieuws voor Colombia'. Eerder dit jaar verhoogde de president de beschermingsmaatregelen voor Chiribiquete, waar enkele van Colombia's oudste rotstekeningen te vinden zijn. Het is ook beroemd om zijn indrukwekkende rotsformaties.


Duque, die in augustus aantreedt, zei dat het UNESCO-besluit 'ons met trots vervult. Het engagement is en zal zijn om onze biodiversiteit te beschermen', zei de president-elect.


Chiribiquete is de negende werelderfgoedsite van Colombia.

Colombia's werelderfgoed 
* Chiribiquete Nationaal Park
* Colombia's koffie groeiende regio
* Historisch centrum van Mompox, Bolivar
* Los Katios Nationaal Park
* Malpelo Fauna en Flora Reservaat in de Stille Oceaan
* Tierradentro Nationaal Archeologisch Park
* Inca wegennet Qhapaq Ñan
* San Agustin Archeologisch Park
* Het fort van de kustplaats Cartagena



Om de beslissing van UNESCO te vieren en een recente uitbreiding van het park te formaliseren, zei de president, dat hij maandag 2 juki naar Chiribiquete zou reizen.

Gelegen aan de grens van het Amazone-regenwoud, heeft heteen van de grootste variëteiten aan diersoorten in het land. Wetenschappers hebben het aantal soorten niet nauwkeurig kunnen schatten vanwege de afgelegen locatie van het park. Gewapend conflict belemmerde bovendien een nader onderzoek. Met de weinige informatie die er bestaat, gelooft het parkmanagement dat er zo'n 300 soorten vogels, 313 verschillende soorten vlinders en meer dan 260 soorten mieren zijn, om er maar een paar te noemen.


Bijna de helft van de diersoorten in Colombia is te vinden in de provincie Caqueta, waar de zuidelijke helft van het park ligt. Los van de uitbreiding heeft Santos ook de belofte gedaan om nog eens 525 miljoen dollar toe te voegen aan het beschermingsbudget van het land om 'ons milieu te beschermen en te verdedigen'.

Colombia's Amazone-regenwoud behoort tot de zwaarst getroffen regio's op het gebied van ontbossing. Grootschalige landbouw, mijnbouw en cocateelt zijn de drie grootste bedreigingen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/BBC/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten