dinsdag 3 juli 2018

'Zogenaamde Pad van Verzoening heeft maar één doel: straffeloosheid'

'Streven naar straffeloosheid voor de daders blijkbaar enige reden voor regering-Bouterse om alle ondersteuning te verlenen'


Het zogenaamde Pad van Verzoening heeft maar één doel: straffeloosheid. Dit zegt mr. Hugo Essed, advocaat van de families van de vijftien in december 1982 doodgeschoten mannen. Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld slaat de plank dus grandioos mis. Het streven naar straffeloosheid voor de daders, is blijkbaar de enige reden voor de regering Bouterse om alle ondersteuning te verlenen. 

'Ik vind het jammer dat het leed van slachtoffers en nabestaanden misbruikt wordt voor een politiek doel, namelijk straffeloosheid', zegt Essed. Voor de families is berechting de enige rechtvaardige weg.

Er zal dus nooit worden mee gewerkt aan een activiteit die slechts te doen is om straffeloosheid.

'We kunnen niet afzien van berechting. Voor de samenleving moet het duidelijk zijn dat moord bestraft wordt. Als politieke moorden niet gestraft worden, is de kans groot dat politieke moorden verder gaan', zegt Essed in De West op 1 juli, aldus Waterkant.net.

Het comité wil dat behalve de slachtoffers van 1982, ook oorlogsslachtoffers worden herdacht. Essed vindt de vergelijking fout. Bij de decembermoorden is sprake van ‘politieke criminaliteit’. De slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog vielen door ‘oorlogscriminaliteit’.

Het Pad van Verzoening loopt vanaf het Monument van de Gevallenen van de Binnenlandse Oorlog tot het Bastion Veere in Fort Zeelandia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten