maandag 14 mei 2018

Regering van Ecuador wil een hoofdkantoor openen van de UNODC

Hoofdkantoor zou het zevende UNODC-kantoor in Latijns-Amerika zijn


De regering van Ecuador wil een hoofdkantoor openen van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime) in de hoofdstad Quito, aldus minister van Buitenlandse Zaken Maria Fernando Espinosa

Het hoofdkantoor zou het zevende kantoor in Latijns-Amerika zijn, bedoeld om de veiligheid en de samenwerking tegen criminaliteit te versterken.

De Ecuadoraanse diplomaat hield een vergadering om de mogelijkheid te evalueren van een hoofdkantoor in Quito met de regionale vertegenwoordiger van UNODC, die het plan ondersteunde. De beslissing zou de laatste zijn in Ecuador's recente saga van versterkt militarisme en veiligheidsmaatregelen langs de grens met Colombia.

Het land heeft recent extra troepen en politie ingezet in de regio Esmeraldas na het uitroepen van de noodtoestand.

Er werden ook nieuwe ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken aangesteld om de maatregelen te helpen uitvoeren. Naast de zwaardere militarisering omvat het plan ook het ondersteunen van verschillende sociale programma's om 'economische stimulansen te creëren voor commerciële en productieve activiteiten', aldus het ministerie van Defensie.

In de afgelopen paar maanden zijn er verschillende aanvallen geweest op de Ecuadoraanse veiligheidstroepen in de regio, evenals de ontvoering van en moord op drie medewerkers - twee journalisten en hun chauffeur - van de lokale krant El Comercio.

Het antwoord van de regering was controversieel, vooral nadat het besloot Amerikaanse ambtenaren te ontmoeten om samen te werken aan veiligheid. Sommige stemmen in de media en de politiek hebben zelfs opgeroepen tot een terugkeer van de Amerikaanse militaire basis in Manta, die stopte nadat voormalig president Rafael Correa weigerde zijn contract te verlengen.

(Suriname Mirror/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten