maandag 14 mei 2018

'Internationale solidariteit cruciaal voor oplossen moord op Braziliaanse activiste Marielle Franco'

'Verhoogd wereldwijd activisme is cruciaal om Braziliaanse autoriteiten onder druk te zetten bij  oplossen moord'



'Verhoogd wereldwijd activisme is cruciaal om de Braziliaanse autoriteiten onder druk te zetten bij het oplossen van de moord op de mensenrechtenactiviste en Rio's gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes', aldus Amnesty International zondag 13 mei 2018,  twee maanden nadat ze zijn doodgeschoten in Rio de Janeiro. 

'Zonder internationale solidariteit vrezen we, dat Marielle's tragische moord niet zal worden opgelost. Twee maanden later moeten we blijven mobiliseren om de Braziliaanse autoriteiten te laten zien dat mensen hier en over de hele wereld niet zullen rusten voordat gerechtigheid is geschied', zei Jurema Werneck, uitvoerend directeur van Amnesty International Brazilië.

'Elke dag die verstrijkt zonder ontwikkelingen werpt nieuwe twijfel over de effectiviteit van het onderzoek. We kunnen deze zaak niet onopgelost laten. Wie heeft Marielle en Anderson vermoord en wie heeft de moord gelast? Deze vragen mogen niet onbeantwoord blijven. We waarderen de ernst waarmee het onderzoek is uitgevoerd en we hopen, dat het zo doorgaat totdat we een concreet antwoord krijgen, niet alleen voor het gezin, maar voor de hele wereld. We moeten blijven vechten', voegt Marielle's moeder toe, Marinete da Silva.

Marielle was een prominente mensenrechtenactiviste en stond bekend om het voeren van campagnes voor LGBTI- en zwarte vrouwenrechten, maar ook om aanklachten van de politie en buitengerechtelijke executies in de favela's van Rio de Janeiro aan de kaak te stellen.

Ze werd in 2016 tot gemeenteraadslid gekozen en een paar dagen voor haar moord werd ze benoemd tot rapporteur van een commissie die toeziet op federale interventies in de openbare veiligheid van Rio de Janeiro.

Marielle en Anderson werden gedood toen ze op 14 maart vanuit een openbaar debat naar huis reden. Er werden minstens 13 schoten afgevuurd, waarbij vier kogels Marielle in het hoofd troffen. Recente rapporten in de Braziliaanse pers stelden, dat vijf beveiligingscamera's die het incident zouden hebben vastgelegd, de dag voor haar moord waren uitgeschakeld.

'Zolang we de kracht hebben zullen we gerechtigheid eisen en dat zullen we doen door de straten en openbare ruimtes te bezetten. Mijn zus was van het verzet en dit is hoe we zullen zijn tot het einde', zei Marielle's zus Anielle Francisco da Silva. 'Ze was onverschrokken. Ze zou zich nooit verbergen. Ze zat in de frontlinie en keek alles recht aan. Ze was heel dapper en moedig. Degene die haar heeft vermoord, was het tegenovergestelde', voegde Marielle's vader Antonio Francisco da Silva Neto eraan toe.

Marielle's moord veroorzaakte massale demonstraties in Brazilië en de rest van de wereld. Meer dan 12.000 mensen hebben een petitie van Amnesty International ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek.

'Degenen die mensenrechtenverdedigers doden, proberen ons de mond te snoeren. Straffeloosheid voedt deze verschrikkelijke cyclus van geweld en brengt andere activisten en gemeenschapsleiders in gevaar. We doen een beroep op de autoriteiten om ervoor te zorgen, dat het onderzoek grondig en effectief is en dringen er bij iedereen op aan onze petitie te ondertekenen om dezelfde oproepen tot gerechtigheid te doen. We zijn het onszelf en Marielle verschuldigd', zei Jurema Werneck.

(Suriname Mirror/Amnesty International)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten