maandag 14 mei 2018

Problemen bij waterkrachtcentrale Ituango, Colombia, leiden tot buiten oevers treden Cauca-rivier

Tot nu toe zijn geen dodelijke slachtoffers of vermisten te betreuren

(Bron foto: Twitter)


De Administratieve Afdeling voor Rampenpreventie in Colombia (Dapard, Departamento Administrativo para la prevención y atención de desastres), samen met het Rode Kruis en EPM (Empresas Públicas de Medellín), heeft zaterdag 12 mei 2018 een gezamenlijke verklaring uitgegeven om te waarschuwen voor het dreigende gevaar van overstromingen veroorzaakt door de Cauca-rivier in het departement Antioquia, (noordwesten), als gevolg van een noodsituatie in de waterkrachtcentrale van Ituango.


Tot nu toe zijn geen dodelijke slachtoffers of vermisten te betreuren, maar het kolkende water bedreigt huizen, een gezondheidscentrum en bruggen.

Het bestuur van Antioquia meldde, dat in de plaatsen Puerto Valdivia, Tarazá, Cácares en Caucasia de rivierbewoners gisteravond als preventieve maatregel werden geëvacueerd.. De ambtenaren stellen een register samen van mensen - naar schatting 150 gezinnen - die zijn getroffen door overstromingen.



De ingestorte Simon Bolívar-brug in Puerto Valdivia is van historische betekenis, omdat het de eerste is die de wegverbinding tussen Antioquia en de Atlantische kust mogelijk maakt.

Op zaterdag stortte een loopbrug in, die verbonden is met een gezondheidscentrum, en twee buurten zijn overstroomd nadat een van de tunnels van het waterkrachtproject HidroItuango ongeveer een week was geopend.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)


Sebastian Hernandez, een maatschappelijk werker, zegt dat de rivier is gezwollen en dat de stijging van het water erg ingrijpend is geweest. 'Die brug communiceert met het ziekenhuis. Er is veel angst in het gebied van Tapias en Remolinos en je kunt zien dat er huizen zijn verwoest.' Hernandez voegde toe dat een school ook was getroffen.

Dapard heeft humanitaire hulp aan de families gestuurd. Tot nu toe zijn er geen doden of gewonden gemeld.


'Trek alsjeblieft onmiddellijk weg uit de rivierbedding en de oevers van de rivier. In de komende minuten zal de stroming van water uit de Cauca-rivier stroomafwaarts van HidroItuango toenemen, als gevolg van het deblokkeren van een van de tunnels.'


De Colombiaanse autoriteiten hebben omwonenden uit de buurt van laaggelegen gebieden geëvacueerd als een voorzorgsmaatregel. TeleSUR correspondent Manuel Jimenez meldde, dat de gemeente Puerto Valdivia, Antioquia, getroffen is door ernstige overstromingen als gevolg van het deblokkeren van de tunnel. Gemeenten als Caceres, Caucasia, Taraza lopen gevaar.

Een woordvoerder van HidroItuango heeft een verklaring afgegeven waarin wordt gewaarschuwd, dat het volume van de Cauca-rivier nog verder zou kunnen toenemen als gevolg van het openen van een extra tunnel, die momenteel lekt.



(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/La Republica/La Opinion)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten