donderdag 26 april 2018

Regering van Ecuador start campagne om van Galápagos een archipel vrij van plastic te maken

90% Van afval dat wordt verzameld rond Galapagos afkomstig van Ecuador, Peru, Chili, China, de Filipijnen en Midden-Amerika


De regering van Ecuador heeft woensdag 25 april 2018 een campagne aangekondigd die tot doel heeft de Galápagos te veranderen in 'een archipel vrij van plastic'. Dit werd aangekondigd door de president van de Raad van Bestuur van het Speciale Regime van Galapagos, Lorena Tapia, tijdens een persconferentie in Quito, waarbij opgemerkt werd dat de campagne gebaseerd is op 'milieu- en volksgezondheidsredenen' en dat deze gebaseerd zal zijn op de huidige regelgeving die niet strikt wordt toegepast.


'Het is tijd om te profiteren van een standaard die al van kracht is, om institutionele competenties te gebruiken en het doel te bereiken dat al lang geleden bereikt moest zijn: een plasticvrije archipel', benadrukte Tapia, in verklaringen gereproduceerd door het Andes-publiek agentschap.




De lokale en progressieve beperking van het gebruik van 'sorbets', t-shirtmouwen, flexibel schuim en wegwerp plastic flessen maken deel uit van de regels van de campagne, zei Tapia, en specificeert dat er controles zullen worden toegepast op deze voorzieningen, vooral op commerciële locaties in bevolkte centra.

Van zijn kant zei de directeur van het Galapagos National Park (PNG), van het ministerie van Milieu, Jorge Carrión, dat het inzamelen van afval en het opruimen van de kust van de provincie ook een wetenschappelijk doel heeft, omdat het toelaat om invasieve soorten te bepalen en de lokale visserijsector te helpen.

Carrión zei, dat de schoonmaakcampagne die dit jaar werd uitgevoerd 'bevredigend' was, waardoor van de archipel ongeveer 22 ton plastic afval werd verwijderd. Hij legde uit, dat 90 procent van het totale vaste afval dat wordt verzameld in de kustgebieden van de eilanden afkomstig is van buitengebieden, zoals de Ecuadoraanse continentale kust, Peru, Chili, China, de Filipijnen en de landen van Midden-Amerika.


De campagne zal ook worden ondersteund door particuliere bedrijven die producten leveren aan de bewoonde gebieden van de archipel en die bijvoorbeeld plastic flessen met andere glazen flessen en plastic zakken met stoffen flessen hebben vervangen.

'Deelname aan dit initiatief is van fundamenteel belang, aangezien ecologische duurzaamheid onze zaak is', zegt Santiago León, directeur Corporate Affairs bij het Ecuadoraanse bedrijf Cervecería Nacional.

De campagne valt ook samen met het thema dat door de Verenigde Naties is gekozen ter herdenking van de Wereld Milieudag op 5 juni: 'De strijd voor een ​​planeet zonder verontreiniging door kunststoffen'.

Volgens het ministerie van Milieu van Ecuador wordt geschat, dat jaarlijks tot 13 miljoen ton plastic wordt gedumpt in de zeeën van de wereld, waarvan de helft overeenkomt met wegwerp kunststoffen zoals tassen en 'sorbets', die tot 500 jaar in het milieu kunnen blijven.


Ecuador maakt deel uit van de internationale campagne 'Clean Seas' van de VN-Milieu, die ernaar streeft toezeggingen van overheden, bedrijven en burgers te bevorderen om de vervuiling door plastics in de oceanen drastisch te verminderen.


De Galápagos-archipel, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, ligt duizend kilometer ten westen van het continentale grondgebied van Ecuador. De eilanden zijn de thuisbasis van meer dan 2.000 diersoorten die alleen op deze plek leven.


(Suriname Mirror/EFE/La Republica/La Vanguardia/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten