donderdag 26 april 2018

VHP-Assembleelid Jogi: ‘De NDP zal niet altijd grootste partij zijn’

'Met verbod op pre-electorale combinaties zou afgezwakte NDP weer haar sterkte terug kunnen krijgen'


'NDP-voorzitter Desi Bouterse moet niet denken, dat hij altijd de grootste politieke partij zal hebben. Er zijn genoeg voorbeelden waar politieke partijen veel zetels in het verleden hebben gehaald, maar nu niets meer betekenen. Het is gewoon een toevallige omstandigheid dat de NDP nu 26 zetels in het parlement heeft. Dat de NDP in de regering zit, is ook een toevallige omstandigheid. A srefi tiki sang e naki a witi fowru o go naki a blaka fowru', zegt VHP-Assembleelid Mahinder Jogi donderdag 26 april 2018 in het Dagblad Suriname. 

De VHP’er vindt het zeer ondemocratisch van de Presidentiële Commissie Evaluatie Kiesstelsel, dat zij slechts op basis van een voorstel van de NDP ertoe over is gegaan om president Bouterse, die ook voorzitter is van dezelfde partij, te adviseren om pre-electorale combinatievormingen te verbieden.

Jogi voert aan, dat de politieke geschiedenis van Suriname leert dat grote partijen als de PSV, PNP, DA ’91, NPS, KTPI ooit in staat waren om de meeste zetels binnen te trekken. Hij waarschuwt de NDP, dat dit soort handelingen slechts voor de verdere ondergang van de partij zullen zorgen.

Jogi benadrukt, dat hij sterk het vermoeden krijgt dat de NDP met dit voorstel probeert om kleine politieke organisaties te dwingen om onder de vleugel van grotere partijen aan de verkiezingen deel te nemen of zelf samen te smelten met deze grotere organisaties. Hij verwijst naar hetzelfde ‘versterkingstruc’ die de NDP in 2015 uithaalde door partijen als PBO, NSK en Baasa onder zijn vleugels te nemen.

'Met het verbieden van pre-electorale combinaties zou de NDP, die inmiddels afgezwakt is, weer haar sterkte terug kunnen krijgen. Heeft een organisatie in dit land geen recht meer om zelfstandige samenwerkingen aan te gaan met andere organisaties? Moet ik verplicht samensmelten met een andere organisatie om met die organisatie mee te kunnen gaan? Waar is mijn zelfbeschikkingsrecht als democraat? De vrijheid om zich te verenigen staat toch in de Grondwet verankerd? Laten wij iets doen dat goed is voor iedereen en niet slechts voor een kleine toevallige groep. Als je democraat bent, moet je het volk de ruimte geven om zich te verenigen voor deelname aan de verkiezingen, zoals het volk dat wil. Je moet als overheid niet een persoonlijk belang dienen, maar het nationaal belang hoog in ogen houden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten