donderdag 26 april 2018

Guerrilla's EPL nemen zes leden ELN-guerillagroep gevangen in noordoosten Colombia

EPL wil gevangenenruil...




Guerrilla's van de EPL (Ejército Popular de Liberación) hebben dinsdag 24 april 2018 bekendgemaakt, dat ze zes leden van de ELN-guerillagroep (Ejército de Liberación Nacional) hebben gevangen in het noordoosten van Colombia, waar de twee illegale gewapende groeperingen elkaar bevechten. 

Een video die naar lokale media is gestuurd toont vier mannen en twee aan elkaar geketende vrouwen.

Een van de gevangenen, omringd door geüniformeerde en zwaar bewapende rebellen, las een verklaring voor waarin hij beweert deel uit te maken van het front van José Manuel Maria Quiroz van het ELN. 'Tot nu toe zijn we goed behandeld door de EPL, met de hoop dat we een einde kunnen maken aan dit conflict en kunnen zien of er een mogelijkheid is om de jongens die je van ons hebt uit te wisselen', zei de ELN-guerrilla.


Autoriteiten zijn momenteel de authenticiteit van de video aan het verifiëren.

De EPL, of Los Pelusos zoals de regering de groep noemt, had het ELN opgeroepen om de meer dan 40 dagen van zware gevechten in Catatumbo, een subregio in de provincie Norte de Santander, te beëindigen, waardoor meer dan 150.000 mensen zijn getroffen.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Het voortdurende geweld en een economische shutdown, opgedragen door de EPL, hebben de 11 gemeenten die deel uitmaken van Catatumbo verlamd en de lokale economie volledig tot stilstand gebracht.

Beide gewapende groepen wedijveren om territorium dat als essentieel wordt beschouwd voor toegang tot cocaplantages, olieproductie en drugssmokkelroutes die zich openen voor belangrijke markten in Midden-Amerika.

Eerder deze maand ontvoerde de ELN vier mensen in Norte de Santander vanwege hun vermeende connectie met de EPL, aldus de krant El Tiempo. De Catatumbo-regio heeft decennialang onder guerrilla-overheersing geleefd, grotendeels vanwege verwaarlozing door de staat.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten