woensdag 25 april 2018

Actiegroep The Next Generation blijft vasthouden aan droom van vervroegde verkiezingen

Bestuurskundige Boldewijn: 'De beweging heeft weinig stootkracht om draagvlak te krijgen, het gaat niet lukken'

Xaviera Jessurun: 'Er is sprake van een apathische houding vanuit de gemeenschap'

 
De activistengroep The Next Generation is nog steeds voorstander van vervroegde verkiezingen. Dat proces zou voor eind mei ingezet moeten worden. 'Alles na eind mei heeft geen zin, want dan zit je echt aan de vooravond van de verkiezingen', zegt groepsvertegenwoordigster Xaviera Jessurun vandaag, woensdag 25 april 2018 in de Ware Tijd.

De groep heeft op 12 april haar derde protestdag gehad met als thema ‘gezondheidszorg'. Jessurun zegt dat er nog een aantal protestbijeenkomsten wordt gehouden in aanloop naar de deadline, eind mei. De groep wil hiermee bereiken, dat het idee voor vervroegde verkiezingen gedragen wordt door de meerderheid.

Bestuurskundige August Boldewijn heeft echter weinig hoop, dat de beweging haar doel zal bereiken en vreest dat haar inspanningen tevergeefs zullen zijn. Volgens hem heeft de beweging weinig stootkracht om draagvlak hiervoor te krijgen vanuit de gemeenschap. 'Maar, ook als dat zo mocht zijn, dan is niet realistisch om nu vervroegde verkiezingen uit te schrijven, gezien de meerderheid die de regering heeft in het parlement', aldus Boldewijn.

'Zolang de regering de meerderheid heeft in het parlement, mag men het vergeten. Het gaat niet lukken.'

Op basis van de geringe opkomst bij de recente protestbijeenkomsten verwacht Boldewijn dat de druk vanuit de activistenbeweging te zwak is om te verwachten dat de regering vroegtijdig zal aftreden.

De actieleidster blijft erbij, dat het uitschrijven van vervroegde verkiezingen nu de enige manier is om een punt te zetten achter het wanbeleid van de regering. 'We vragen niet om beleidsombuiging. Deze regering moet weg.' Ze zegt echter dat de haalbaarheid van dit streven bepaald wordt door de bevoegdheid van De Nationale Assemblee en de macht van het volk. Dat is de reden waarom de actiegroep op de tweede protestdag een brief heeft aangeboden aan het parlement waarin dit wordt duidelijk gemaakt.

En als het doel voor vervroegde verkiezingen niet wordt gehaald? Jessurun: 'Dan leggen we ons erbij neer.'

De activiste stelt, dat de beweging en anderen die de protesten ondersteunen tegenwerking ervaren in de vorm van rancune. Ze merkt daarnaast dat er sprake is van een apathische houding vanuit de gemeenschap. Ondanks dat blijft de beweging gemotiveerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten