woensdag 25 april 2018

Braziliaanse hoofdstad Brasilia toneel van groots inheems protest Terra Livre

Meer dan 2.500 inheemse vertegenwoordigers van ruim 100 inheemse groepen in tentenkamp 15e editie Terra Livre


'De strijd is de erfenis die inheemsen voor onze kinderen achterlaten'


Met het thema 'De strijd verenigen ter verdediging van de inheemsen in Brazilië - Voor de garantie van de oorspronkelijke rechten van onze volkeren' zullen naar verwachting meer dan 2.500 inheemse vertegenwoordigers van meer dan honderd inheemse groepen deelnemen aan de 15e editie van Terra Livre (Gratis Land)-kampbeweging die maandag 23 april 2018 begon in Brasilia.

'De strijd is de erfenis die inheemsen voor onze kinderen achterlaten', zei Kretã Kaingang coördinator van Articulação dos Povos Indígenas da Região Sul (ArpinSul) bij de openingsceremonie.



De kampweek Terra Livre wordt beschouwd als de grootste jaarlijkse mobilisatie van inheemsen in Brazilië. De inheemse bevolking zal kamperen in de hoofdstad van Brazilië om druk uit te oefenen op overheidsinstanties om inheemse constitutionele rechten en internationale wetten te handhaven en aandacht te vragen voor landafbakening, gezondheidszorg en educatie van de inheemse bevolking.




'De onwettige regering van Michel Temer heeft een verklaard anti-inheems beleid afgekondigd, waardoor een einde kwam aan de afbakening en bescherming van inheemse landen, wat leidde tot de invasie van deze gebieden door regerings- en privé-entiteiten en personen', aldus de verklaring van de organisatoren.

Tijdens de week zijn er plenaire sessies, debatten, hoorzittingen met parlementsleden en vertegenwoordigers van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht, evenals protesten voor het Congres en traditionele rituelen uitgevoerd door sommige van de stammen.


Het hoofd van de inheemse Guarani Kaiowá, Alberto Terena van de Terena-Raad, bedankte de jonge inheemsen voor hun aanwezigheid en vroeg hen om van hun ouders te leren.
'Niemand heeft het rechts om te zeggen hoe we moeten leven, behalve onszelf. Deze regering komt ons land binnen om het te stelen. Om je te vertellen wat je ermee moet doen. Dat accepteren wij niet. De Guarani Kaiowá sterven in Mato Grosso do Sul', zei Terena..


(Suriname Mirror/The Rio Times/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten