woensdag 25 april 2018

Chili legaliseert status van meer dan 300.000 niet-geregistreerde immigranten

Kantoren in het hele land om immigranten die vóór 8 april illegaal in Chili kwamen te registreren

(Bron foto: Twitter)

De Chileense overheid begon maandag 23 april 2018 een campagne om meer dan 300.000 niet-geregistreerde immigranten in het land toe te staan hun status te legaliseren en permanent verblijf te zoeken. Autoriteiten hebben kantoren in het hele land geopend om immigranten die vóór 8 april illegaal in Chili aankwamen, te laten registreren. 

Op maandag bezocht president Sebastian Pinera het Victor Jara-stadion in Santiago, een van de belangrijkste centra die beschikbaar werden gesteld voor dit proces.



'Chili is altijd een open en uitnodigend land geweest voor migratie, we willen dat het goed, ordentelijk, gereguleerd, veilig is, een verbetering van de kwaliteit van het leven mogelijk maakt, zowel voor degenen die naar Chili komen om een nieuw leven te zoeken, als voor de Chilenen', vertelde hij de pers.


Volgens officiële schattingen heeft Chili meer dan 1,1 miljoen immigranten, waarvan meer dan 300.000 niet-geregistreerd zijn.

Dit maakt deel uit van de maatregelen aangekondigd door de regering op 9 april, toen het ook aankondigde speciale visa te verlenen aan Haïtiaanse en Venezolaanse migranten en een hervorming van de immigratiewet uit 1975, die Pinera 'verouderd' noemde.

'Het is van cruciaal belang dat de gezinnen die komen, dat doen met respect voor de wet, integreren in onze samenleving en ontwikkeling brengen', voegde Pinera eraan toe. Dit proces van regularisatie zal open zijn tot 23 mei voor iedereen die Chili binnenkomt via illegale grensovergangen en officiële identificatie kan presenteren. Ook degenen die in Chili wonen met verlopen toeristenvisa of met een verblijfsvergunning kunnen zich tot 22 juni registreren.

Door de hervorming wordt het echter ook moeilijker voor toekomstige migranten om het land binnen te komen. Toekomstige Haïtiaanse immigranten zijn beperkt tot 10.000 humanitaire visa per jaar, terwijl Venezolanen tijdelijke verblijfsvergunningen moeten aanvragen bij het Chileense consulaat in Caracas en een geldig paspoort moeten hebben, wat voor hen niet gemakkelijk is geweest.

(Suriname Mirror/Xinhua/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten