woensdag 25 april 2018

Rechter in Peru vaardigt arrestatiebevel uit voor twee verdachten lynch moord op Canadees

Sebastian Woodroffe door lokale bewoners verdacht van  moord op inheemse genezeres Olivia Arévalo (81)


Een Peruaanse rechter vaardigde maandag 23 april 2018 bevelen uit voor de arrestatie van twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de lynch moord op een Canadese man, Sebastian Woodroffe.


Woodroffe, 41, uit British Columbia, was jaren geleden naar Peru gegaan om plantengeneeskunde te bestuderen in de hoop een verslavingsdeskundige te worden. Maar, vorige week, nadat een geliefde genezeres die deel uitmaakte van een inheemse groep, de 81-jarige Olivia Arévalo, in de regio Ucayali werd doodgeschoten, beschuldigden de plaatselijke bewoners Woodroffe ervan haar te hebben vermoord. Zijn naam en gezicht werden afgedrukt op een 'gezocht' poster:

Een dag na haar dood legde een mobiele telefoon een lynch mob die Woodroffe aanviel en hem met een strop om zijn nek over de grond sleurde terwijl een groep mensen toekeek. Peruaanse ambtearren  omschreven de moord als een 'lynchpartij'.

Woodroffe's lichaam werd gevonden in een geïmproviseerd graf.

Arévalo was onderdeel van een healingcentrum dat ayahuasca-retraites biedt, Temple of the Way of Light; Woodroffe was een van haar patiënten.


Het hoofd van een openbare aanklagers-groep in Ucayali, Ricardo Jimenez, zei dat Arévalo's familie gelooft dat Woodroffe de gerespecteerde sjamaan heeft vermoord, omdat ze weigerde een ayahuasca-gerelateerd ritueel met hem uit te voeren, volgens Reuters. Arévalo maakte deel uit van de Shipibo-Konibo-stam.

Op zijn 2013 Indiegogo-webpagina om zijn reizen naar Peru te financieren, maakte Woodroffe melding van zijn voornemen om te studeren bij een Shipibo-plantengenezer. 'Ik voel me verantwoordelijk om deze cultuur te ondersteunen en een deel van hun schat in mij en mijn familie te behouden en deel het met degenen die willen leren', schreef Woodroffe op de pagina. 'Ik voel dat dit mijn manier is om een ​​verantwoordelijk mens te zijn.':


Een vriend van Woodroffe in Canada, Yarrow Willard, uitte zijn ongeloof over de beschuldigingen tegen zijn vriend door dorpsmensen in Ucayali.

Hij zei tegen CBC, dat Woodroffe nooit een pistool had gehad of had gesproken over iets wat daarmee te maken had en beschreef hem als 'een zachtaardig persoon'.  Maar, hij zei dat Woodroffe uit Peru was gekomen meet problemen na het nemen van ayahuasca.


In een verklaring over de dood van Woodroffe zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Canada: 'We zijn ons bewust van deze zaak en zijn actief op zoek naar verdere informatie.'

Peruaanse ambtenaren onderzoeken ook de dood van Arévalo.

De spanningen in de Amazone zijn toegenomen, terwijl de moorden onder andere inheemse volkeren onopgelost zijn gebleven. Volgens Jimenez was niemand getuige van de moord op Arévalo, hoewel de plaatselijke bevolking Woodroffe beschuldigde. Haar lichaam werd gevonden met geweerschoten nabij haar huis. Er is nog geen moordwapen opgedoken.

(Suriname Mirror/Vice/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten