woensdag 25 april 2018

Immigratiedienst zou frauderen bij in- en uitstempelen op J.A. Pengelluchthaven en andere locaties

Verlopen verblijfsduur van vooral Brazilianen en Chinezen tegen betaling verlengd


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 25 april 2018, dat van meerdere zijden wordt gewezen op 'knoeierij' bij de immigratiedienst. De fraude, waar het om gaat, is het laten in- en uitstempelen op Zanderij (J.A. Pengelluchthaven) en andere locaties van personen van wie de verblijftijd (drie maanden) is verlopen. Het gaat meestal om Brazilianen en Chinezen die deze weg volgen. 

De overtreders leggen daarvoor 100 tot 150 Amerikaanse dollar op tafel bij de ambtenaren die zich voor dat gedrag lenen. Daar komt bij kijken, het bedrag dat de tussenpersonen opstrijken voor hun diensten.

De vreemdelingen zijn bereid te betalen, want als de verblijfsperiode wordt overschreden, wordt een stempel in het paspoort geplaatst waardoor zij gedurende lange tijd het land niet meer binnen kunnen komen via legale weg.

Vroeger reisden vreemdelingen vaak naar Nickerie en deden de oversteek naar Guyana voor een kort verblijf. Bij het weer binnenkomen van Suriname, krijgen zij dan volgens de toeristenregeling nogmaals 3 maanden toegestaan verblijf.

Aangezien de klachten aanhouden, deed het dagblad eigen onderzoek om achter de 'slinkse praktijk' te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten