dinsdag 24 april 2018

'Mijnbouwactiviteiten de belangrijkste oorzaak van sociale conflicten in Peru'

'Mijnbouwactiviteit vervuilt omgeving gemeenschappen, vergiftigt ze, verdrijft mensen en intensiveert armoede'


Een groep onderzoekers van de Berlijnse Humboldt Universiteit heeft een studie gepubliceerd waarin ze zeggen, dat mijnbouwactiviteiten de belangrijkste oorzaak zijn van sociale conflicten in Peru. Volgens de studie, getiteld 'Alternatieven voor de ontwikkeling van de Peruaanse mijnregio's' (zie onderaan), is een van de redenen die de onrust verklaart, het feit dat het economisch beleid van het land niet toestaat dat er een grote royalty wordt geïnd bij het winnen van natuurlijke hulpbronnen en dat er daarom  weinig mogelijkheden zijn om deze fondsen te herinvesteren in mijnbouwsteden. 

Bovendien zeggen de experts, dat de daling van de grondstoffenprijzen de afgelopen jaren de situatie heeft verslechterd.

Geïnterviewd door Deutsche Welle, zei de mijnbouw- en ontwikkelingsadviseur van de Duitse bisschoppelijke organisatie Misereor, Susanne Pries, dat de afgelopen 20 jaar de meeste gemeenschappen in het land klagen over mijnbouwactiviteiten die hun omgeving vervuilen, hen vergiftigen, mensen verdrijven en de armoede intensiveren.

Samen met de lokale non-gouvernementele organisatir Red Muqui bezocht het team van Misereor de noordwestelijke regio Cajamarca en terwijl ze het uitbreidingsproject van een goudmijn observeerden, waren ze getuige van hoe de stad met 130.000 mensen concurreert met bedrijven voor waterbronnen. Dit creëert milieuconflicten die, hoewel ze worden gecompenseerd door het standpunt van de regionale regering over regulerende mijnbouwactiviteiten, altijd aanwezig zijn vanwege de antagonistische positie van de federale overheid.

De experts uiten hun bezorgdheid over het feit, dat sommige bedrijven tot 660 meter diep ontginnen, waar de grondwaterspiegel valt en dus hele steden zonder water komen te zitten.

In de centrale Junin-regio merkten ze echter op hoe de helft van de bewoners de kost verdiende door in de mijnbouw te werken, terwijl de andere helft dat deed in de landbouw. De twee werelden, schrijven ze, hebben ook de neiging te botsen, omdat iedereen toegang wil hebben tot de Mantaro-rivier, die een van de zijrivieren van de Amazone-rivier is.

Het Duits-Peruaanse rapport stelt, dat als deze situatie zich voortzet, de milieugevolgen verder kunnen gaan dan de landsgrenzen en van invloed kunnen zijn op de zoetwaterreserves van het continent.

De auteurs bekritiseren het feit dat de Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid, die geacht wordt mijnbouwactiviteiten te inspecteren en reguleren, wordt geleid door iemand met diepe connecties in de mijnbouw.

Peru is 's werelds nummer twee koperproducent en de op vijf na grootste producent van goud.



(Suriname Mirror/Mining.com/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten