dinsdag 24 april 2018

Canadese man (41) gelyncht in de Peruaanse Amazone

Man door inwoners dorp Victoria Gracia beschuldigd van moord op 81-jarige activiste Olivia Arevalo


Een Canadese man is gelyncht in de Peruaanse Amazone nadat inwoners van een afgelegen dorp hem ervan beschuldigden een 81-jarige medicijnvrouw een dag eerder te hebben vermoord - waarover Suriname Mirror zaterdag berichtte - , aldus een woordvoerder van het kantoor van de procureur-generaal zondag 22 april 2018. 

Olivia Arevalo, een traditionele genezeres van de Shipibo-Conibo-stam, werd  doodgeschoten en stierf donderdag bij haar huis in het Amazonegebied van Ucayali, zei Ricardo Palma Jimenez, hoofd van een groep Officieren van Justitie in Ucayali.

Sommige dorpelingen geven Sebastian Paul Woodroffe, een 41-jarige Canadees die in de regio woonde en waarvan geloofd werd dat ze een van haar cliënten was, de schuld van haar dood, zei Jimenez.


De politie vond zaterdag Woodroffe's lichaam begraven ongeveer 1 kilometer van Arevalo's huis, nadat een mobiele video-opname van het lynchen werd gedeeld op social media, zei Jimenez. De video toont een man die kreunt in een plas water in de buurt van een rieten dakconstructie terwijl een andere man een touw om zijn nek legt en hem voortsleept terwijl anderen toekijken.



Jimenez zei, dat openbare aanklagers verschillende hypothesen met betrekking tot de moord op Arevalo aan het onderzoeken zijn en dat het te isg was om verdachten in de zaak te noemen.

Er zijn nog geen arrestaties verricht met betrekking tot de dood van Woodroffe, voegde hij eraan toe. 'We zullen niet rusten totdat beide moorden, van de inheemse vrouw en de Canadese man, zijn opgelost', zei Jimenez.

Jimenez zei, dat de man in de video Woodroffe iss en dat een autopsie van zijn lichaam liet zien dat hij stierf door wurging nadat hij verschillende slagen op zijn lichaam had gekregen.


Arevalo's moord heeft tot verontwaardiging in Peru geleid na andere onopgeloste moorden op inheemse activisten die herhaaldelijk met de dood werden bedreigd in verband met pogingen om illegale houthakkers en oliepalmtelers uit hun leefgebied te houden.

Politie is amper aanwezig in een groot deel van de Peruaanse Andes en Amazon en dorpsbewoners in afgelegen provincies straffen vaak verdachte criminelen volgens lokale gewoonten en zonder de betrokkenheid van staatspolitie en openbare aanklagers.

(Suriname Mirror/CBC/Globe and Mail/El Comercio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten